28-04-202009:00

Спростовуємо міфи щодо державної реєстрації бізнесу після 28 квітня 2020!

28 квітня 2020 набирає чинності Закон України від 06 грудня 2019 № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон), який передбачає зокрема нові правила надання державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) юридичних осіб.

У зв'язку з цим в мережі циркулює низка міфів, які потребують спростування.

 

 

Міф №1: необхідно терміново бігти до державного реєстратора для оновлення інформації про КБВ, інакше на керівника юридичної особи буде накладено штраф

 

Реальність: в частині обов'язкового надання інформації про КБВ норми Закону почнуть працювати не 28 квітня 2020, а пізніше – з моменту набрання чинності наказом Мінфіну про затвердження форми та змісту структури власності юридичної особи. Поки що такий наказ не прийнято! Звертаємо увагу, що тримісячний строк для оновлення інформації про КБВ почне спливати лише після набрання чинності таким наказом. До цього моменту державні реєстратори проводять усі реєстраційні дії у звичайному режимі. Отже, поки що не потрібно штурмувати державних реєстраторів з проханнями про оновлення інформації про КБВ на виконання Закону. Мін'юст додатково поінформує про прийняття Мінфіном відповідного наказу та про подальший порядок дій.

 

Міф №2: необхідно кожного разу при зверненні до державного реєстратора подавати структуру власності юридичної особи, нотаріально засвідчені копії паспортів КБВ тощо.

 

Реальність: надавати додаткові документи для реєстрації змін до відомостей про юридичну особу (наприклад, структуру власності, нотаріально засвідчену копію паспорта КБВ тощо) вимагається лише у разі зміни інформації про КБВ. В усіх інших випадках процедура реєстрації залишається без змін.

 

Міф №3: з 28 квітня 2020 потрібно подавати безліч нових документів, у тому числі таких, які ще не затверджено. Будуть одні відмови в реєстрації

 

Реальність: до дня набрання чинності наказом Мінфіну про затвердження форми та змісту структури власності юридичної особи (який, знову ж таки, поки що не підписаний), подання державному реєстратору документів для встановлення відомостей про КБВ, у тому числі і нотаріально засвідчених копій їх паспортів, не вимагається. Як і раніше, поки що достатньо заповнити необхідну інформацію у відповідній заяві.