06-09-201812:16

Світлана Глущенко поінформувала про результати роботи Кваліфікаційної і Дисциплінарної комісій приватних виконавців

З початку запровадження інституту приватних виконавців в Україні проведено 29 кваліфікаційних іспитів осіб, які виявили намір здійснювати діяльність  приватного виконавця, на які запрошено 725 кандидатів. Разом з тим, для складання іспиту з’явилося лише 431 особа, з яких 159 – склали іспит успішно та отримали посвідчення приватного виконавця. Таким чином, 37 % осіб, які прийшли на іспит, складають його успішно. Про це повідомила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко під час ІІІ Міжнародного форуму з виконавчого провадження.

За словами заступника Міністра, такий показний щодо тих осіб, хто склав успішно іспит, є загальноєвропейським стандартом.

«Якби іспит складало 10% кандидатів, це означало б, ще не забезпечується доступ до професії, якби 50% - потрібно шукати проблему, адже іспит є доволі простим. Тому можна стверджувати, що допуск до професії приватного виконавця забезпечується Міністерством юстиції України на належному рівні і ми зацікавлені у збільшенні кількості приватних виконавців», - зазначила Світлана Глущенко.

Вона додала, що відсоток тих осіб, які прийшли на іспит та його склали, можна порівняти із результатами іспитів на право займатись нотаріальною діяльністю, за результатами якого іспит успішно склали 38%.

Заступник Міністра також поінформувала присутніх про результати роботи Дисциплінарної комісії приватних виконавців за час її роботи.

За словами Світлани Глущенко, на сьогодні Міністерством юстиції України розглянуто 220 письмових звернень від учасників виконавчого провадження щодо рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця, 90% з яких подано саме боржниками.

«Найчастіше оскаржуються порушення приватними виконавцями порядку звернення стягнення на майно боржника під час здійснення виконавчого провадження, який встановлено розділом VII Закону України «Про виконавче провадження». За результатами розгляду 220 звернень Мін’юстом внесено до Дисциплінарної комісії приватних виконавців лише 10 подань про притягнення приватних виконавців до дисциплінарної відповідальності, 9 з яких розглянуто.

Тобто кількість скарг, за результатами розгляду яких Мін’юстом внесено до Дисциплінарної комісії приватних виконавців подання, становить 4,5 % від загальної кількості скарг, що надійшли на розгляд», - зауважила заступник Міністра.

Вона додала, що за результатами розгляду подань Мін’юсту Комісією двічі прийнято рішення задовольнити подання та застосувати до приватного виконавця дисциплінарне стягнення. При цьому одне подання вирішено відхилити та направити матеріали для повторної перевірки діяльності приватного виконавця, а шість – відхилити та відмовити в застосуванні до приватного виконавця дисциплінарного стягнення.