27-03-201812:53

Світлана Глущенко пояснює, як захистити порушене право на отримання заробітної плати

Заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко інформує, яким чином потрібно діяти особі у разі порушення її прав на отримання заробітної плати.

Перш за все, кожна людина може отримати безкоштовну юридичну консультацію у Бюро правової допомоги (БПД), які є у всіх районах та містах обласного значення по всій Україні. Звернувшись до них, кожен мешканець територіальної громади зможе отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту.

Також необхідно звернутися до роботодавця із заявою про виплату заробітної плати та про компенсування втрати її частини у зв'язку з порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги. Крім цього, у разі наявності комісії по трудових спорах потрібно звернутися туди із заявою. Посвідчення комісії, видане на підставі її рішення, є виконавчим документом. У разі незгоди з рішенням комісії його можна оскаржувати до суду.

Ще одним кроком до захисту свого права на отримання заробітної плати є подання скарги щодо її невиплати до місцевих управлінь охорони праці, до райдержадміністрацій, управлінь пенсійного фонду та соціального захисту населення.

Проте гарантованим і найбільш ефективним способом захистити своє право на отримання заробітної плати є звернення до суду.

Звернутися до суду можна у порядку наказного провадження, якщо працівник вимагає стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, або позовного провадження, якщо наявний спір щодо розміру заборгованості з виплати зарплати та/або права на її отримання. За подання позовів про стягнення заробітної плати позивач не сплачує судовий збір.

«Крім цього, при відмові виплатити заробітну плату або інші виплати працівник може звернутися до прокуратури  із заявою про невиплату заробітної плати та притягнення винних осіб до відповідальності. Хочу нагадати, що роботодавець несе не лише адміністративну, а й кримінальну відповідальність за невиплату заробітної плати», - резюмувала Світлана Глущенко.

 

Презентація