27-06-201811:42

Світлана Глущенко: Рада Церков підтримує законодавчі ініціативи Мін'юсту на захист прав дітей

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій підтримала пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває, розроблених Міністерством юстиції  на захист прав дітей. Про це повідомила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

За словами заступника Міністра, таке рішення глави конфесій прийняли під час засідання ВРЦіРО 26 червня після ознайомлення з основними новаціями законопроектів № 8294, № 8295 та № 8296.

«Питання захисту прав дітей, особливо тих, які виховуються у неповних сім‘ях, є у центрі уваги Міністерства юстиції. На жаль, близько 3 мільйонів дітей в Україні проживають в неповних сім‘ях. Серед них близько 600 тисяч дітей – це діти, батьки яких неналежно виконують свій батьківський обов’язок щодо їх утримання. Ми зобов’язані про них подбати і на законодавчому рівні захистити їхні права», - підкреслила Світлана Глущенко.

За її словами, цей пакет законопроектів спрямований не лише на посилення відповідальності осіб, котрі ухиляються від сплати аліментів, але й на стимул і підтримку тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок.

Так, підготовленим до другого читання законопроектом передбачена низка новацій, серед яких збільшення мінімального розміру аліментів та додаткові фінансові санкції до боржників, вдосконалення процедури виїзду за кордон дитини з тим із батьків, з ким проживає дитина, спрощення порядку виїзду дитини за кордон з тим з батьків, який проживає окремо і не має заборгованості зі сплати аліментів, відповідальність за умисне порушення встановленого законом обмеження стосовно строку перебування дитини за межами України.

Також законопроектом запроваджується притягнення до кримінальної відповідальності громадян, які ухиляються від суспільно корисних робіт, встановлюються обмеження щодо перебування боржників по аліментах на державній службі, передбачається зарахування до трудового стажу періоду догляду за важкохворою дитиною.

Крім того, закон стимулює і підтримує відповідальних батьків, запроваджуючи податкові пільги для тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні секції та духовний розвиток дитини, а також фінансові стимули для місцевої влади, яка яка опікуються дозвіллям і навчанням малечі та розвиває дитячий простір на місцях, та інші важливі новації.

«Ми дуже вдячні за підтримку Раді Церков та релігійних організацій, адже ми сповідуємо єдині цінності і у нас є спільна мета - розвиток в Україні інституту сім’ї та відповідального батьківства, та захист прав дітей - як тих, які проживають у повних сім'ях, так і тих, які проживають у неповних. Тому ми дуже сподіваємося, що 3 липня Верховна Рада підтримає дітей і народні депутати проголосують «ЗА»!», - наголосила Світлана Глущенко.