18-08-201814:37

Світлана Глущенко взяла участь у правопросвітницьких заходах для дітей у таборі "Артек-Буковель"

Заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко взяла участь у заходах, присвячених захисту прав дітей, що відбулися у дитячому таборі "Артек-Буковель" в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

"Міністерство юстиції робить все можливе для того, щоб діти усвідомлювали своє право бути захищеними і знали, як діяти у разі посягання на їхню честь та свободу. Адже виховання молодого покоління – невід’ємна складова правопросвітництва та майбутнього нашої держави", - зазначила заступник Міністра.

За словами Світлана Глущенко, Міністерство юстиції регулярно проводить правопросвітницькі заходи для дітей в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Зокрема, днями на базі "Артеку" у Пущі-Водиці стартував триденний правовий табір для дітей. А у таборі "Молода Гвардія" команда одеської юстиції провела роз'яснювальну кампанію "Стоп булінг" з метою запобігання цькування дітей.

Під час святкових заходів у "Артеку-Буковель" близько 150 дітей різного віку взяли участь у правових іграх та змаганнях, отримали інформацію про напрямки реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» в частині захисту прав дітей, зокрема, про інформаційні кампанії #СтопБулінг,  #ЧужихДітейНеБуває, #Стоп Насильство, #Я маю право на виконання рішення суду.

Дітям в ігровій формі розповіли, хто такий виконавець, чому важливо, щоб судові рішення виконувалися, як діяти та куди звертатися у випадках будь-яких проявів насильства чи цькування.

Світлана Глущенко поінформувала присутніх про законодавчі ініціативи Мін'юсту #ЧужихДітейНеБуває2, які захищають економічні права дитини і спрямовані не лише на посилення відповідальності осіб, котрі ухиляються від сплати аліментів, але й на стимул і підтримку тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок.

Вона зазначила, що завдяки першому закону #ЧужихДітейНеБуває з початку року органами державної виконавчої служби уже стягнуто 2,5 млрд грн на користь 512 тисяч дітей. Крім цього, відкрито публічний реєстр неплатників аліментів, створено штаби та мобільні групи по стягненню аліментів, понад 110 тисяч боржників обмежено у праві керування автомобілем, виїзду за кордон, користування зброєю та полювання, понад 1400 осіб відправлено на суспільно корисні роботи.

Проте Міністерство юстиції на цьому не зупинилось і розробило другий пакет законодавчих ініціатив у сфері захисту прав дітей, які наберуть чинності 29 серпня цього року. Він передбачає збільшення мінімального розміру аліментів, накладення додаткових штрафів на суму боргу по аліментах, спрощення процедури виїзду за кордон з тим із батьків, з ким проживає дитина, вдосконалення порядку побачень з дитиною того з батьків, хто з нею не проживає, обмеження щодо перебування боржників на державній службі та низку інших новацій.

«У міністерстві юстиції ми твердо переконані, що абсолютно усі діти мають право на щасливе дитинство і належне утримання незалежно від того, в повних чи неповних сім'ях вони проживають. Тому ми робимо усе можливе для того, щоб це право кожного маленького українця було дотримано», - наголосила Світлана Глущенко.

Фотоматеріали: https://minjust.gov.ua/galleries/pravoprosvitnitskiy-zahid-dlya-ditey-u-tabori-artek-bukovel-ivano-frankivska-oblast-18-serpnya-2018-roku