14-06-201915:03

Світлана Глущенко: За результатами відкритого конкурсу обрано двох дисциплінарних уповноважених

Радою приватних виконавців за результатами відкритого конкурсу обрано і затверджено два дисциплінарних уповноважених –Олексія Соломка та Олену Овчаренко.

«Міністерство юстиції підтримало ідею впровадження інституту дисциплінарного уповноваженого та зробило все, щоб імплементувати цей інститут у роботу Дисциплінарної комісії приватних виконавців, яка діє при Міністерстві», - зазначила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко під час прес-конференції «Початок діяльності дисциплінарних уповноважених Асоціації приватних виконавців України».

Вона нагадала, що Україна в рамках реформи системи правосуддя внесла зміни в сфері примусового виконання рішень. Змінами, внесеними до законодавства у 2016 році, передбачено створення нової професії приватного виконавця як самозайнятої професійної особи, якій делеговано державою функції у сфері примусового виконання судових рішень та рішень інших органів.

«Фактично у 2017 році перші приватні виконавці почали свою роботу і наразі показують успішні результати. Це свідчить про те, що курс на запровадження змішаної моделі системи виконання судових рішень, обраний Україною, є абсолютно правильним. Міністерство юстиції націлене на те, щоб впроваджувати подальші законодавчі, організаційні, комунікаційні та інші заходи, аби зміцнювати цю професію та сприяти її розвитку в нашій державі», - зазначила Світлана Глущенко.

Зокрема, за словами заступника Міністра, було розроблено і введено в дію всі необхідні нормативно-правові акти, завдяки чому професія приватного виконавця на сьогодні повноцінно функціонує.

«Разом з цим ми постійно здійснюємо аналіз практики роботи  приватних виконавців. Так, нещодавно було проаналізовано два великих аспекти, які стосуються допуску до професії приватного виконавця, а також діяльності колегіальних органів, які задіяні у процесі становлення цієї інституції, - Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій», - зауважила заступник Міністра.

Зокрема, у березні цього року було презентовано зміни в частині вдосконаленні роботи інституції: передбачено можливість навчання кандидатів в онлайн режимі та проходження стажування не лише в органах ДВС, але й в офісах приватних виконавців, зменшено кількість критеріїв перевірки третього етапу кваліфікаційного іспиту – практичного завдання, а також задекларована його подальша автоматизація.

Крім того, відбулося кадрове оновлення, свого роду ротація, колегіальних органів. На сьогодні внесені зміни до персонального складу комісій – включено по одному фахівцю від новоствореного Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів. Наразі ми також очікуємо пропозицій від наших міжнародних партнерів стосовно фахівців у галузі права як кандидатів для призначення до складу Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій приватних виконавців.

«І звичайно важливою новацією є створення та імплементація в роботу Дисциплінарної комісії інституту дисциплінарного уповноваженого як дорадчого органу в системі органів самоврядування професійної спільноти приватних виконавців. За результатами відкритого конкурсу було обрано двох дисциплінарних уповноважених - Олексія Соломка та Олену Овчаренко, які розпочинають свою діяльність у цій сфері, зокрема в частині підготовки висновків щодо дисциплінарних проваджень по конкретним приватним виконавцям та узагальнення дисциплінарної практики. Дякуємо Асоціації приватних виконавців за цю ініціативу та вітаємо з тим, що Асоціація обрала дійсно гідних представників – як практиків, так і науковців, на цю посаду», - зазначила Світлана Глущенко.

Голова Асоціації приватних виконавців України Сергій Ніколаєв наголосив на важливості обрання дисциплінарних уповноважених: «Сьогодні відбулася знакова подія: було обрано двох дисциплінарних уповноважених, які покликані захистити приватних виконавців при розгляді дисциплінарних справ. Дякую Міністерству юстиції та іноземним партнерам за допомогу у впровадженні цього інституту, ефективний діалог та порозуміння».

У свою чергу заступник голови Асоціації приватних виконавців України Олександр Сивокозов також підкреслив, що обрання дисциплінарних уповноважених є великим кроком у розвитку Асоціації. Тепер офіційно приватні виконавці можуть звертатися за захистом своїх прав до дисциплінарного уповноваженого.

«Наша спільнота готова до діалогу з регулятором - Мін’юстом. Сподіваємося, що дисциплінарний уповноважений стане містком порозуміння і згоди між спільнотою та Міністерством юстиції», - зазначив Олександр Сивокозов.