15-03-201814:23

Тамара Андрієва: Приєднання України до Гаазької конвенції про захист дітей мінімізує ризики комерційних та кримінальних усиновлень

Приєднання України до Гаазької конвенції про захист дітей і співробітництво з питань міждержавного усиновлення забезпечить дотримання гарантій під час усиновлення та захистить права дітей після нього. На цьому наголосила директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України Тамара Андрієва у своїй авторській колонці на інтернет-порталі «Українська правда».

Вона зазначила, що на даний момент 98 країн є учасниками Конвенції, в тому числі такі країни, як США, Італія, Іспанія, Франція, Канада, Ізраїль, куди здебільшого від'їжджають всиновлені іноземцями українські діти.

«Ми досі не приєдналися до Конвенції, хоча на рівні центральної виконавчої влади і президента неодноразово вживалися заходи, спрямовані на участь України в цьому важливому міжнародно-правовому інструменті», - повідомила Тамара Андрієва, уточнивши, що Україна може стати повноправною учасницею Конвенції лише після ухвалення Верховною Радою закону про приєднання до Конвенції. Такий законопроект було розроблено Міністерством юстиції за участі всіх зацікавлених органів влади, а в жовтні 2017 року президент подав його на розгляд парламенту.

Тамара Андрієва розповіла про переваги приєднання до Конвенції та спростувала існуючі в суспільстві упередження стосовно цього процесу. Зокрема, вона наголосила, що міждержавне усиновлення за механізмом Конвенції не сприятиме вивезенню дітей з України: «Конвенція не встановлює пріоритету міждержавного усиновлення, а навпаки вказує, що воно може бути здійснено лише у випадку, коли сім'я для дитини не може бути знайдена в державі її походження».

Крім того, ратифікації Конвенції унеможливить використання фінансових схем, які існують сьогодні. Особливо це стосується посередників – перекладачів та довірених осіб, які фактично здійснюють посередницьку, комерційну діяльність, заборонену законом. «Всі особи та посередницькі організації, які беруть участь у процесі усиновлення, нестимуть відповідальність у разі отримання невиправданої фінансової вигоди та порушення законодавства з питань усиновлення. У свою чергу, іноземці зможуть розраховувати на легальну підтримку кваліфікованих фахівців», - зазначила директор Департаменту міжнародного права.

Для забезпечення такої підтримку Конвенція передбачає можливість діяльності акредитованих організацій. Серед головних вимог до таких організацій – неприбуткові цілі та обов’язковий нагляд з боку компетентних органів держави стосовно їх складу, діяльності та фінансового стану. «Таким чином, діяльність акредитованих органів буде легальною і прозорою», - додала Тамара Андрієва.

Вона також звернула увагу на те, що приєднання до Конвенції дасть можливість відслідковувати долю дитини після її усиновлення: «Зокрема, стаття 11 передбачає можливість компетентних органів держав звертатися один до одного з обґрунтованими запитами для отримання інформації щодо дитини».

Таким чином, ухвалення Конвенції сприятиме унормуванню процесів міждержавного усиновлення та мінімізує ризики комерційних і кримінальних усиновлень, корупційні дії в цій сфері.

«Функціонування механізму міжнародного усиновлення істотно збільшить шанси сиріт старшої вікової категорії та тяжко хворих дітей на втілення мрії про виховання в сім'ї. А їм батьківська любов і піклування, домашній затишок і матеріальна підтримка потрібні чи не найбільше», - підсумувала Тамара Андрієва.

 

Посилання: https://www.pravda.com.ua/columns/2018/03/13/7174407/