12-06-201811:30

У Мін’юсті підбили підсумки першого року реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!»

У перший рік дії проекту «Я МАЮ ПРАВО!» вдалося реалізувати багато важливих ініціатив, спрямованих на захист прав громадян та розвиток правосвідомості українців.

За словами Міністра юстиції Павла Петренка, запуск цієї ініціативи дав можливість підняти на якісно новий рівень надання правової допомоги громадянам.

«Завдяки реалізації цього проекту ми перейшли від захисту громадян за фактом порушення їхніх прав до превенції таких ситуацій. Уперше за роки незалежної України ми почали масштабну кампанію, в рамках якої розповіли сотням тисяч українців про їхні права та показали, як ці права захищати і як реагувати на беззаконня», - наголосив очільник Мін’юсту.

Найкращим свідченням ефективності реалізації проекту є те, що Президент України своїм Указом оголосив 2018 рік – роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!»

Пріоритетними напрямками проекту в перший рік роботи стали:

  • захист прав дітей та жінок (проекти «Стоп насильство» та «ЧужихДітейНеБуває»), 
  • захист прав аграріїв та підприємців (проект «МаскиШоуСтоп» та антирейдерська кампанія Мін’юсту), 
  • протидія корупції у вищих навчальних закладах, 
  • інформаційні кампанії щодо порядку оформлення субсидій, позасудового вирішення спорів та реалізації права на виконання рішення суду.

У рамках впровадження проекту було розроблено законопроекти №8294, №8295, №8296 щодо захисту права дитини на належне утримання; забезпечено прийняття законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування»; підготовлено Постанову Кабінету Міністрів «Деякі питання удосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки», спрямовану на захист прав власників.

Команди проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та Координаційного центру з надання правової допомоги використовують усі можливі засоби для ознайомлення українців з їхніми правами. У соціальних мережах більше 40 тисяч разів показано ролики про заходи проекту, громадянам роздано понад 3,3 млн інформаційних буклетів та 307 тисяч примірників інформаційного видання «Юстиція відкрита для людей».

Окрім цього, 74 тисячі виїздів зробили мобільні та дистанційні пункти консультування, які надали консультації 267 тисячам українців.

Серед ключових партнерів проекту - Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародний фонд «Відродження», Програма розвитку ООН (ПРООН) та проект ЄС «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (Association4U).

Водночас проект «Я МАЮ ПРАВО!»  вдячний за різнобічну підтримку IREX, Мережі правового розвитку, Українській Гельсінській спілці з прав людини, Асоціації юридичних клінік України, Мінсоцполітики, Мінагрополітики та Міністерству освіти і науки.