13-11-201711:59

У Мін'юсті презентували дорожню карту дій державних органів щодо реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного із конфліктом

Дорожня карта, розроблена за участі представників національних та міжнародних правозахисних організацій, є одним із етапів формування Національної стратегії з протидії сексуальному насильству, пов’язаного із конфліктом. 

Як зазначив заступник міністра юстиції України Денис Чернишов, наразі складно уявити, який масштаб сексуального насильства, пов’язаного із конфліктом. «Ця проблема дуже болюча, вона вимагає значної уваги і повної відкритості. Аналізуючи причини хвороби та важелі впливу на неї, ми маємо почати покрокову роботу, щоб її локалізувати та поступово викорінити»,– зауважив заступник міністра.

За словами міжнародної консультантки з питань сексуального насильства, пов’язаного із конфліктом Хуми Хан, у рамках конфлікту в Україні варто сфокусувати увагу на таких проявах сексуального насильства, як сексуальне рабство, примусова проституція, примусова вагітність, зґвалтування. Сексуальне насильство варто розглядати як стосовно однієї особи, так і групи осіб, причому як жінок, так і чоловіків. «У нас немає ефективної підтримки жертвам сексуального насильства. У державних і громадських організаціях, навіть у медичних закладах, недостатньо знань, як працювати з такими людьми. Значна частина послуг жертвам сексуального насильства, надається міжнародними донорами. Доступ до таких послуг на територіях, підконтрольним озброєним групам, є вкрай обмеженим», – зазначила Хума Хан. 

За словами президента Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла-Страда Україна» Катерини Левченко, дорожня карта з протидії сексуальному насильству, пов’язаного із конфліктом, має чотири цілі. 

Перша – підвищення обізнаності та збір інформації. «Мова йде про проведення інформаційних кампаній національного і локального рівнів. Особливу увагу слід приділяти дітям та молоді, підвищенню їхньої обізнаності», – зазначила Левченко. 

Друга – попередження сексуального насильства. «У цьому напрямку важливою є робота щодо вдосконалення законодавства в частині протидії сексуальному насильству», – зауважила президент «Ла-Страда Україна». 

Третя мета – захист постраждалих та реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. «Мова йде про формування системи взаємодії між державними органами задля ідентифікації випадків сексуального насильства, їх перенаправлення до відповідальних інституцій. Також важливим є покращення розслідуванням випадків сексуального насильства, надання постраждалим допомоги –правової, психологічної, медичної, забезпечення притулком», – зазначила правозахисник. 

Четверта мета – доступ постраждалих до правосуддя. За словами Левченко, важливою є підтримка обвинувачення в суді у випадках із сексуальним насильством, пов’язаним із конфліктом, ефективне розслідування таких випадків, захист учасників кримінального судочинства, пов’язаного із насильством.