02-03-201709:11

У Парламенті зареєстрований законопроект, який передасть на місця сервіси у сфері РАЦС, - Мін’юст

Зокрема, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад буде значно розширено повноваження щодо надання адмінпослуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Такий крок дасть змогу максимально наблизити ці послуги до споживача та підвищити якісь їх надання.

Законопроектом також визначено, що кошти від надання послуг спрямовуватимуться до місцевого бюджету для задоволення соціальних потреб місцевих громад.

При цьому відділи ДРАЦС, утворені Міністерством юстиції, до 1 січня 2023 року поступово припинять надання послуг.

Водночас проектом пропонується запровадити принцип екстериторіальності з прийому заяву у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Також буде спрощено порядок державної реєстрації актів цивільного стану шляхом скорочення строків розгляду відповідних заяв і можливості їх подачі в електронній формі. 

За територіальними органами Міністерства юстиції України пропонується залишити проведення державної реєстрації актів цивільного стану шляхом утворення в містах обласного значення відділів державної реєстрації актів цивільного стану, а також збереження архівного фонду органів державної реєстрації актів цивільного стану, забезпечення внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.

Проект Закону за посиланням http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61255