26-09-200300:00

У СВІТІ ЮСТИЦІЇ. Латвійське правосуддя подорожчає

Міністерство юстиції Латвії запропонувало збільшити суму мита на судові позови в 2-10 разів. Додаткові кошти повинні піти на покриття внутрішніх витрат та надання адвокатських послуг малозабезпеченим прошаркам населення.

Як повідомили у прес-службі латвійського Міністерства юстиції, мито підвищується з трьох причин. По-перше, суди працюють собі у збиток і не здатні покрити витрат навіть на утримання приміщень і зарплату суддів. По-друге, таким шляхом міністерство планує гарантувати малозабезпеченим прошаркам населення право на безкоштовного адвоката. Крім того, нинішній розмір мита не мінявся вже давно, незважаючи на інфляцію.

В Мін\'юсті підкреслюють, що мито є ще і превентивним засобом, для того щоб до судів не зверталися "по дрібницях". Тобто, через справи, які можна вирішити шляхом переговорів.

Отже, відповідно до підготовлених міністерством поправок до закону "Про цивільний процес", якщо справа не стосується майнових питань, то мито виросте вдвічі. Але у випадку з авторськими правами відбудеться п'ятикратне збільшення. До речі, боротьба за авторські права на товарний знак є однієї з найпопулярніших причин для позовів в Латвії.

Деякі мита залишаються на попередньому рівні. Наприклад, щоб подати позов про неплатоспроможність чи ліквідацію підприємства. Вочевидь, це питання настільки популярне, що цілком окупає пов'язані з ним судові витрати держави.

Латвійські представники бізнесу уже заявили, що підвищення мита в першу чергу вдарить по їх правах і кишеням, і збираються опротестувати намір міністерства.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua