06-10-200300:00

У СВІТІ ЮСТИЦІЇ. Організація "Міжнародна тюремна реформа" відзначає покращення умов утримання ув'язнених у Росії після передачі в'язниць Мін'юсту

Регіональний директор по Росії, Україні та Білорусі організації "Міжнародна тюремна реформа" Вікторія Сергєєва упевнена, що з переходом російських в'язниць у ведення Міністерства юстиції РФ доля ув'язнених змінилася в кращий бік. "Якщо 10 років тому представнику міжнародної чи громадської організації було неможливо ввійти в колонію, щоб поспілкуватися з ув'язненими, то зараз ситуація відчутно змінилася" - наголошує Вікторія Сергєєва.

Відзначає поліпшення умов утримання ув'язнених і начальник Приморського управління виконання покараннь Віктор Поднебеський. "Може колись і в наших ув'язнених будуть такі ж умови, як і на Заході - вважає начальник приморських в'язниць і колоній. - Усе ж таки Міністерство юстиції відповідає за дотримання законів".

6 жовтня в Держдумі пройдуть громадські парламентські слухання по проекту Федерального закону про громадський контроль над місцями позбавлення волі.

На думку заступника міністра юстиції та куратора місць утримання Ю.Калініна, з тюремного населення країни лише 12-16 % - люди дійсно небезпечні для суспільства. Інші лише за певних умов можуть опинитися в кримінальному середовищі. Майбутній закон допоміг би вирішити цю проблему, яку голова комітету Держдуми по законодавству В.Зоркальцев назвав національним нещастям. "В'язниця в нинішньому її вигляді перемелює генофонд Росії, б'є по наймолодшому, працездатному й активному населенню" - вважає він. За офіційними даними, за останні 10 років через російські в'язниці і колонії пройшло 4 млн. чоловік, а тюремне населення збільшилося майже в півтора рази. При цьому, умови змісту злочинців істотно відрізняються від європейських. У Європі ув'язненого годують на 70 доларів у день, а російського на 40 доларів на місяць. Зарплата, скажімо, швейцарського тюремника - близько 60 тисяч доларів на рік, у його російського колеги - 3600 доларів.

Головне нововведення закону - громадський контроль за дотриманням прав людини в місцях примусового утримання. У цивілізованому світі накопичений багатий досвід подібної роботи. У Великобританії, наприклад, суспільні контролери існують уже більш ста років. І разом з тюремним відомством вони вчасно вирішують конфлікти, сприяють тому, щоб ув'язнені залишалися повноцінними громадянами.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua