14-01-200500:00

Українські дипломати володітимуть тонкощами професії нотаріуса

Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ України видали спільний наказ, яким затвердили порядок, згідно якого в дипломатичних представництвах та консульських установах України закордоном будуть здійснюватися нотаріальні послуги, покладені на дипломатів чинним законодавство – Сімейним та Цивільним кодексами, а також Законом „Про нотаріат”.

Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, наказом затверджено порядок надання консулами нотаріальних послуг громадянам України, які перебувають за кордоном.

Зокрема, повідомив Міністр юстиції, визначено перелік нотаріальних дій, які можуть вчинятися консулами. Згідно з наказом, консули мають право посвідчувати усі правочини (договори, заповіти, шлюбні контракти, довіреності), окрім іпотечних договорів, а також договорів відчуження та застави нерухомого майна, що знаходиться в Україні. Консули також мають право засвідчувати вірність підпису, вірність копій та перекладу, посвідчувати факт, що фізична особа є живою, а також факт перебування фізичної особи в певному місці, приймати у депозит грошові суми та цінні папери, приймати на зберігання документи, учиняти морські протести тощо.

Консули зобов‘язані додержувати таємниці нотаріальних дій та відомостей, одержаних при їх учиненні. У зв‘язку з цим наказом визначено перелік ситуацій, а також яким чином ця таємниця має бути дотримана.

Нотаріальні дії, згідно з наказом, за винятком окремих ситуацій можуть здійснюватися виключно у приміщенні дипломатичних представництв та консульських установ України.

За словами Олександра Лавриновича, для перевірки відомостей, що надаватимуться громадянами для нотаріального посвідчення, консули також отримують доступ до баз даних та спеціальних реєстрів в Україні, зокрема – Єдиного реєстру доручень, посвідчених у нотаріальному порядку на території України. А усі дії, учинені самими консулами, реєструватимуться в спеціальних реєстрах для реєстрації нотаріальних дій.

За вчинення нотаріальних дій передбачено справляння плати відповідно до Тарифів консульського збору.

Спільний наказ набув чинності. Як повідомив Олександр Лавринович, його текст вже доведений до відома відповідних підрозділів органів юстиції в Україні. Міністерство закордонних справ мало також довести вказаний наказ до відома дипломатичних представництв та консульських установ України, які на сьогодні вже зобов‘язані використовувати його у роботі.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua