07-02-202316:00

Українські судові експерти отримали ще два сучасні лазерні 3D-сканери

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України судові експерти науково-дослідних установ судових експертиз Мін’юсту здійснюють відповідні види експертиз, призначені у кримінальних провадженнях за фактами розслідування злочинів, скоєних російською федерацією, а також з метою встановлення причин та обсягу руйнувань і пошкоджень рухомого й нерухомого майна, визначення розміру матеріальної шкоди.

Саме для впровадження новітніх методів та засобів задля швидкої, безпечної та якісної фіксації воєнних злочинів, науково-дослідні інститути судових експертиз Мін'юсту отримали ще 2 лазерні 3D-сканер від проєкту «Підтримка реформ та цифровізації сектору юстиції України (Право-Justiсe II)».

Документування воєнних злочинів є ключовим завданням Мін’юсту, а забезпечення Мін'юсту необхідним обладнанням – пріоритетною метою. Процес документування злочинів і доведення європейським партнерам, що ці злочини були вчинені саме російським режимом, саме за вказівкою певних осіб, та що саме російські ракети і бомби зруйнували конкретну будівлю, а українські громадяни загинули від російських куль та  уламків зброї –  є важливою умовою для притягнення рф до відповідальності у спеціальному міжнародному трибуналі.

«За допомогою таких 3D-сканерів в рази скорочується час документування воєнних злочинів, крім того, забезпечується безпека наших експертів. Адже таке обладнання дозволяє працювати дистанційно, тобто, експерт не повинен заходити в потенційно заміноване приміщення чи будівлю. Окрім мінних та вибухових небезпек є ще й побутові небезпеки, пов’язані з обвалами будівель, мостів, що є дуже небезпечним. Таким чином, врятовані життя наших експертів є пріоритетом у співпраці Мін’юсту та Право-Justiсe», – зазначив заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

Зазначимо, що наразі залишилося тільки два інститути без таких сучасних приладів, почалися обговорення щодо передачі Мін'юсту ще двох 3D-сканерів для проведення судових експертиз.

«Таке обладнання дуже актуальне, зважаючи на нинішню ситуацію в державі та тих законодавчих актів, які приймаються щодо відшкодування збитків для українців. За допомогою ЗD-сканерів можна встановити причинно-наслідкові  зв’язки  – що стало підставою  руйнування  і саме звідки «прилетіло», щоб у судах були докази, що це вчинив саме ворог», – повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Пріоритетним напрямком співпраці з партнерами Мін’юсту на наступні три роки буде саме програма щодо судової експертизи.

Партнери ж у свою чергу зазначили, що передача ЗD-сканерів дозволяє ефективно, якісно, оперативно забезпечувати належну фіксацію злочинів, які вчиняє росія в Україні, а також запевнили у подальшій підтримці ініціатив Міністерства юстиції у цьому напрямку, що є дуже важливими у сучасних реаліях.