12-07-201809:18

Український досвід побудови системи БПД вивчили представники Міністерства юстиції Казахстану

Делегація представників Міністерства юстиції Казахстану в межах 5-денного робочого візиту вивчила досвід України у становленні та розвитку системи безоплатної правової допомоги. Зокрема, казахські правники зустрілися з керівниками управлінь Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ), представниками адвокатського середовища, відвідали регіональний, місцевий центри з надання БВПД та бюро правової допомоги.

За словами директора КЦ Олексія Бонюка, зустрічі з іноземними колегами дуже корисні для обох сторін.

«Ми, як представники системи БПД, не тільки ділимося кращим власним досвідом, але й отримуємо багато нової інформації про функціонування таких систем в інших країнах. І звісно, кращі ідеї та напрацювання будемо розглядати як можливість запозичити для своєї практики», – зазначив директор КЦ.

Під час візиту казахську делегацію ознайомили з роботою Кагарлицького бюро правової допомоги як складовою частиною системи БПД.

Тут розповіли про механізм надання первинної допомоги, забезпечення доступу до вторинної правової допомоги, правопросвітництво та співпрацю з органами місцевого самоврядування. Належний рівень первинної правової допомоги наразі тут забезпечується шляхом внутрішнього навчання працівників, у тому числі дистанційного, створення правових «кейсів», використання довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» та багато іншого.

У РЦ м. Києва делегацію поінформували про особливості щоденної роботи чергової частини центру, яка цілодобово отримує повідомлення про затримання осіб та залучає адвокатів для надання безоплатної правової допомоги. Це питання особливо цікавило гостей, оскільки 90 % всіх справ у Казахстані належить саме до категорії кримінальних.

Досвідом щодо надання правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі поділились з іноземними колегами й фахівці Першого київського місцевого центру з надання БВПД. Тут гості мали нагоду поспілкуватись з адвокатами, які працюють у системі безоплатної правової допомоги, та дізнатись про особливості їх конкурсного відбору.

«Помітно, що за останні роки українські колеги домоглися великих успіхів, що є гарним прикладом та мотивацією для інших країн, – підкреслила Ніно Шарашенидзе, менеджер проекту Світового банку, що організував візит делегації. – Впевнені, що цей візит є лише першим кроком до зміцнення взаємодії між двома службами. Наша ціль – запропонувати обмін досвідом, що послужить надалі розвитку системи надання якісних і доступних безоплатних правових послуг у обох країнах».

У межах візиту казахські колеги мали нагоду зустрітися також із представниками партнерських організацій Координаційного центру: Національної асоціації адвокатів України, Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України, директоратів Міністерства юстиції України, громадських організацій, з якими співпрацює система БПД, та міжнародних організацій, які виступають її донорами.