30-11-200400:00

В листопаді ринок нерухомості в Україні змінював свою динамічність у розрізі регіонів, проте в середньому залишився стабільним

Кризова ситуація у політичній сфері не вплинула на динамічність ринку нерухомості в Україні. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович з посиланням на дані Державного реєстру правочинів, утримувачем якого є Міністерство юстиції України.

Як повідомив міністр, протягом листопада в Україні було здійснено 78,1 тис. операцій з нерухомим майном (протягом попередніх місяців 2004 року в Україні щомісячно здійснювалося від 67,5 до 84 тис. операцій з нерухомістю). Причому динамічність ринку нерухомості не зменшилася навіть протягом найбільш кризового тижня поточного місяця – з 22 по 28 листопада. За останній тиждень листопада в країні було зареєстровано чверть - 24% - від усіх операцій з нерухомим майном, здійснених протягом місяця.

Також не зменшилася середня динаміка видачі банківськими установами України кредитів на купівлю нерухомості. Про це, як повідомив Олександр Лавринович, свідчать дані іншого держреєстру, утримувачем якого є Мін'юст – Реєстру іпотек. Протягом листопада в Реєстр було занесено дані про видачу 6601 іпотечного кредиту, протягом останнього тижня місяця – 1585 (24%). Це відповідає тенденціям попередніх місяців поточного року – щомісячно банківські установи в Україні видавали від 5 до 8 тис. іпотечних кредитів.

У той же час, відзначив Олександр Лавринович, протягом листопада відчутно змінилася динаміка операцій з нерухомістю у розрізі регіонів. Якщо Донецька, Дніпропетровська та Харківська області як і в попередні місяці стабільно лідирували серед регіонів за кількістю купівлі-продажу нерухомого майна (тут у листопаді було здійснено відповідно 9,7 тис., 5,6 тис. та 7,1 тис операцій з нерухомістю), то в окремих інших областях відбулися відчутні спади або сплески активності на ринку нерухомості.

Так, в Києві було здійснено 4,2 тис. операцій з купівлі продажу нерухомості проти 5,5-6,5 тис. у попередні місяці, в Київській області 1,4 тис. проти 4,2 – 4,8 тис., в Одеській області 0,9 тис. проти 4,2 – 4,9 тис., у Львівській області – 1,4 тис. проти 3,0 – 3,8 тис. Одночасно зафіксовано сплеск активності на ринку нерухомості в Кіровоградській області, де протягом листопада було здійснено 4,1тис. операцій з нерухомим майном проти 1,5 – 2,3 тис. у попередні місяці поточного року, у Миколаївській області – 6,4 тис. проти 1,2 – 1,7 тис. та у Полтавській області – 5 тис. проти 1,8 – 2,1 тис.

Що до видачі банківськими установами іпотечних кредитів, то ніяких особливих тенденцій, за словами Міністра юстиції, протягом листопада відмічено не було. Як і раніше, у листопаді такі кредити найчастіше видавалися у Києві – 1084 іпотечних кредитів (з початку року - 6,2 тис.), у Донецькій області – 649 кредитів (з початку року 5,4 тис.), Дніпропетровській області – 514 кредитів (з початку року 3,4 тис.) та у Харківській області – 438 іпотечних кредитів (з початку року 3,2 тис.). „Кволим" іпотечний ринок продовжує залишатися у Волинській, Тернопільській, Кіровоградській, Чернівецькій та Чернігівській областях, де протягом поточного року загалом було видано менш ніж по 1 тис. іпотечних кредитів.

Як повідомлялося, Реєстр правочинів був введений в Україні у серпні 2004 року згідно з Тимчасовим порядком державної реєстрації правочинів, затвердженого відповідною постановою Кабміну. В реєстрі фіксуються права власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення. Права власності набувають чинності лише після занесення до Реєстру.

Державний реєстр іпотек введено в дію в квітні 2004 року відповідно до урядової постанови «Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек». Реєстр містить відомості про обтяження іпотекою споруд, земельних ділянок та інших об'єктів, які законодавством віднесені до нерухомого майна. До Реєстру вносяться всі без виключення договори іпотеки, які укладені в Україні з початку роботи Реєстру.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua