28-03-200300:00

В школах України буде збільшено кількість годин для викладання основ правознавства

Збільшити кількість годин для викладання основ правознавства у 8-12 класах. Таке рішення ухвалене Всеукраїнською міжвідомчо-координаційною методичною Радою з питань правової освіти населення (ВМКМР) по підсумках засідання, яке відбулося 28 березня 2003 р. в місті Донецьку. Засідання відбулося за участю Голови ВМКМР Міністра юстиції України Олександра Лавриновича. В засіданні також взяли участь заступник Державного секретаря Міністерства юстиції Лідія Горбунова, керівники центральних міністерств та відомств, керівники регіональних управлінь юстиції та інші.

За даними ВМКМР щодня в Україні підлітки скоюють більше 100 злочинів. У тому числі одне вбивство або тяжке тілесне ушкодження, 2-3 розбійні напади, 26 крадіжок державного, 45 - особистого майна громадян (з них 16 квартирних крадіжок). На долю підлітків припадає п\'ята частина всіх пограбувань, розбійних нападів, зґвалтувань. Як заявив у ході засідання ВМКМР Міністр юстиції Олександр Лавринович, у деяких регіонах України з\'явилася тенденція до росту підліткової злочинності, загострюється проблема соціального сирітства, серед дітей та підлітків загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів поширюється алкоголізм та наркоманія.

На думку Міністра юстиції, сучасна загальнокризова ситуація в Україні, особливо щодо правопорушень серед дітей та молоді потребує вдосконалення та реформування системи освіти, зокрема, у частині викладання "основ правознавства". "Необхідна перебудова всієї системи вивчення правових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах, цілеспрямована систематична правовиховна робота в дитячому середовищі. Кожен громадянин має отримати мінімальну кількість правових знань не лише для того, щоб захищати свої права і свободи, але й усвідомлювати свої обов\'язки перед суспільством" - наголосив Міністр.

За підсумками засідання Всеукраїнської міжвідомчо-координаційної методичної Ради були ухвалені рекомендації Міністерству освіти та науки збільшити в загальноосвітніх навчальних закладах кількість годин по викладенню "основ правознавства" за рахунок переходу на нову структуру та дванадцятирічний термін навчання. У цьому зв\'язку підготувати Програму для загальноосвітніх навчальних закладів з "основ правознавства" для викладу в 12-х класах.

Було також ухвалене рішення щодо створення Концепції безперервної правової освіти та поетапного запровадження вивчення правознавства починаючи з 1 по 12 класи.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua