23-06-202212:16

В Україні з’явиться Реєстр психологів, навчених працювати з дітьми, які постраждали від насильства

Спеціалісти, які увійдуть до Реєстру психологів, допомагатимуть правоохоронним органам ефективно розслідувати злочини проти дітей, а також — суду під час здійснення судового розгляду за участі дитини. Їхня мета — зробити процес менш травмувальним для дитини, максимально ефективним, аби голос дитини почули, її права були захищеними й винних притягнули до відповідальності.

Створення Реєстру спільна ініціатива Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх (далі МКР), Офісу Генерального прокурора України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Міністерства юстиції України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Координаційного центру із надання правової допомоги та ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер».

Запуск Реєстру був передбачений Національною стратегією реформування системи юстиції щодо дітей і мав відбутися до 2023 року. Утім, через війну в Україні, запуск вирішили пришвидшити. Кількість повідомлень про дітей, які постраждали від військових злочинів, зростає. Тож є потреба забезпечити доступ психологів до слідчих дій на території всієї країни — як офлайн, так і онлайн, щоб надати дітям необхідну підтримку та допомогу, а також зробити правосуддя дружнім до дитини та мінімізувати ризик повторної травми.

До Реєстру відбиратимуть психологів, які мають вищу психологічну освіту, досвід роботи з дітьми, високу готовність та мотивацію долучатися до такої діяльності.

«У психолога є завдання — налагодити контакт з дитиною, зрозуміти, що з нею трапилось. Психологу надається чіткий перелік питань, який формується всіма учасниками процесу заздалегідь та зрозумілою для дитини мовою. Якщо фахівець бачить, що дитина не готова відповідати на те чи інше питання, то він не буде його повторювати багато разів, як це може робити непідготовлений інтерв'юер. Психолог знаходить підхід до дитини через правильно підібрані слова або інші методики, адже це — фахівець, у якого є відповідні знання та досвід комунікації з дітьми. Участь психолога в допиті дитини — це запорука отримання якісних доказів та забезпечення балансу між інтересами дитини та правосуддя», — розповідає начальниця Департаменту захисту прав дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора України, Юлія Усенко. І додає: «Запровадження Реєстру важливе ще й тому, що є регіони, де немає психолога й знайти його не так просто. Тому створення Реєстру та відповідна підготовка фахівців може допомогти вирішити це питання».

За задумом, психологи, які включені до Реєстру, будуть брати участь у процесуальних діях за участі дітей, зокрема в їх допиті, що передбачено Кримінальним процесуальним кодексом України. Проте, згідно з результатами проведеного дослідження, що передувало створенню Реєстру, правоохоронним органам не завжди вдається знайти психолога, який дійсно розумівся б в особливостях впливу на дитину травмувального досвіду, зокрема насильства, та міг дійсно фахово супроводжувати дитини під час процесуальної дії.

«У сучасних умовах ми дуже гостро відчули потребу в застосуванні у роботі слідчих ефективних механізмів якнайкращого забезпечення прав дитини. Хоча залучення психологів до участі у кримінальному провадженні не є новелою, проте, робота із психологами, що входитимуть до Реєстру, матиме для слідчих ряд суттєвих переваг щодо встановлення ефективної комунікації з дитиною та організації ефективного досудового розслідування з огляду на особливості дитини та того, що з нею сталося. Також, одним із найважливіших аспектів є те, що психологи Реєстру – це фахівці у галузі саме дитячої психології і мають суттєвий досвід роботи у зазначеному напрямі. Залучення до кримінального процесу саме таких психологів дозволить попередити повторне травмування дитини та сприятиме встановленню істини у справі», — наголошує Артур Добросердов, заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України.

Отож, надзвичайно важливо, щоби психологи, які увійдуть до Реєстру, отримали спеціалізовану підготовку. Оскільки після пережитого випадку насильства, навіть перебуваючи в безпеці, діти гостро переживають свій досвід і можуть відчувати шок або ступор. Для роботи із такими дітьми необхідно мати набір спеціальних методик і знати, як не нашкодити. Тому всі фахівці, яких буде залучено до Реєстру,  проходять  спеціальне навчання під час серії тренінгів.

«Фактично, психолог — перекладач з дитячої мови. Він немов би перекладає питання, які цікавлять досудове слідство, на мову, яка буде зрозуміла дитині, та допомагає їй також бути почутою. До такої важливої справи має долучатися не просто психолог, який має диплом, — він мусить бути обізнаний у процесуальних особливостях. Тому психологи, які увійдуть до Реєстру, проходять спеціалізоване навчання», — розповідає дитяча адвокатка та залучена експертка МКР, Тамара Бугаєць.

«У більшості країн, де існує правосуддя, дружнє до дитини, використовується експертиза психологів. Це критично важливо й на часі для України, особливо зараз. Адже ми маємо велику кількість випадків насильства над дітьми. Дуже важливо мати підготовлених професіоналів як частину загальної системи юстиції, які знають, як правильно розмовляти з дітьми і як отримати необхідну для встановлення істини інформацію з урахуванням найкращих інтересів дитини», — відзначила  Наїра Аветісян, керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Окрім зазначеного вище, введення Реєстру психологів також допоможе у подоланні й інших наслідків війни в Україні, зокрема сплеску дитячої злочинності.

«Своєчасність і важливість створення Реєстру психологів полягає ще й у тому, що ми зараз живемо в умовах війни. З одного боку, це допомога у розслідуванні воєнних злочинів. З іншого – це робота з підлітками у конфлікті із законом. У час війни  статистично відбувається сплеск дитячої злочинності. Психологи – це ті люди, які фахово розуміють, які фактори призвели до правопорушення, можуть рекомендувати вектори подальшої роботи з такими підлітками, зокрема і в межах програм відновного правосуддя», прокоментував секретар МКР, очільник Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України, Олександр Олійник.

Реєстр буде створений на базі та силами Координаційного Центру з надання безоплатної правової допомоги.

«Система БПД надає безоплатну вторинну  правову допомогу, може забезпечувати послугу перекладу в кримінальному процесі та послуги з медіації  у відновному правосудді. Співпраця та залучення психологів передбачається через схожий алгоритм: конкурсний відбір до реєстру психологів, призначення на підставі доручення психолога з Реєстру психологів. Запровадження Реєстру є важливим завданням, що працюватиме на перспективу та сприятиме подальшому розвитку дружнього до дитини правосуддя», — розповідає в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги, Олександр Баранов.

Наразі тристоронній Наказ, яким затвердять Порядок реалізації пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участі малолітніх і неповнолітніх осіб, перебуває на завершальному етапі погодження.

Впровадження Реєстру психологів демонструє готовність держави зробити процес правосуддя більш дружнім до дитини. А отже, таким, що враховує її найкращі інтереси, забезпечує ефективну участь дитини, демонструє гідне поводження з нею, здійснюється без дискримінації та з дотриманням принципу верховенства права.