17-01-202009:29

Валерія Коломієць: Мін’юст планує автоматизувати допуск людини до правової допомоги

У Міністерстві юстиції відбулася нарада з обговорення зауважень та пропозицій до проєкту Концепції державної політики із досягнення цілі 12.4. «Людина, яка опинилася у складній життєвій ситуації, отримує від держави юридичний захист» Програми діяльності Уряду та проєкту Плану реалізації державної політики для досягнення цілі 12.4.

Участь у нараді взяли заступник Міністра юстиції України Валерія Коломієць, заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, представники Міністерства внутрішніх справ України, Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Мін’юсту, Секретаріату Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини та представники юридично спільноти.

За словами Валерії Коломієць, Міністерство вже почало впроваджувати ряд заходів, пов’язаних із функціонуванням системи безоплатної правової допомоги, виконанням рішень Європейського суду з прав людини та створенням фонду відшкодування коштів потерпілим від насильницьких злочинів. Детально зупинившись на розвитку системи БПД, заступник Міністра повідомила, що вже цього тижня має відбудеться стратегічна сесія, на якій буде обговорено, що планується досягти в галузі безоплатної правової допомоги.

«Крім того, незабаром відбудеться засідання конкурсної комісії Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги. Створення Наглядової ради – це важливий крок, адже до неї вперше не входитимуть представники органів виконавчої влади, а сама Наглядова рада матиме досить широкі повноваження. Таким чином ми, з одного боку, підсилюємо себе, з іншого – будемо розвивати систему», – зазначила Валерія Коломієць.

Вона зауважила, що нагальним питанням у сфері надання БПД є підвищення окладів працівникам системи та юристам.

«Перше завдання – це якість послуг, а якісні послуги неможливі за відсутності мотивації працівників. Гідна оплата праці забезпечить мотивацію та вирішить проблему плинності кадрів у системі БПД. Також, зважаючи на запит громадськості та адвокатської спільноти, планується провести ХІІ конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги», – повідомила заступник Міністра.

Ще одним важливим моментом розвитку системи БПД є автоматизація, насамперед автоматизація розподілу доручень. За словами Валерії Коломієць, це зменшить адміністративні витрати та поставить крапку в чутках про корупційні схеми, які ніколи не підтверджувались.

«Так само ми хочемо автоматизувати допуск людини до правової допомоги. На сьогодні ми працюємо над тим, щоб людина, яка звернулась до нашого центру або бюро, мала можливість на місці отримати всі необхідні документи. Для цього ми розробляємо порядок взаємодії з реєстрами, аби строк надання інформації з відповідних державних реєстрів на запити центрів БПД не перевищував трьох днів», – наголосила Валерія Коломієць.

Також вона торкнулася таких важливих моментів розвитку системи БПД, як забезпечення ефективної роботи кол-центру, визначення категорій та обсягів надання безоплатної правової допомоги, співпраця з незалежними провайдерами БПД на базі юридичних клінік, спрощення доступу до безоплатної правової допомоги дітей та осіб з інвалідністю та підвищення якості її надання. Зокрема, для реалізації останнього пункту Міністерством юстиції розроблено роєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги дітей та осіб з інвалідністю та підвищення якості її надання», важливою складовою якого є також впровадження механізму оцінювання якості наданої правової допомоги з використанням інструменту рецензування «peer review».

«В нас є ще кілька проектів, які вже розроблені і наразі повинні вже впроваджуватись. Це, зокрема, програма відновного правосуддя для неповнолітніх, в межах якої Мін’юст разом з Генеральною прокуратурою започатковують процедуру медіації для неповнолітніх, та проект, пов’язаний із земельною реформою, мета якого – надати людям інформацію про їхні права та можливості ,проконсультувати з приводу орендною плати за ділянки або операцій купівлі-продажу», – зазначила Валерія Коломієць.

Під час наради присутні обговорили можливості реалізації запланованих заходів, плани зі створення Комісії з питань виконання рішень ЄСПЛ та можливості розширення переліку осіб, які можуть отримати БПД за рахунок держави.

 

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/v-minyusti-vidbulisya-obgovorennya-zauvajen-ta-propozitsiy-po-proektu-kontseptsii-derjavnoi-politiki-iz-dosyagnennya-tsili-124-kiiv-16-sichnya-2020-roku