20-11-201917:46

Валерія Коломієць: Розпочалося створення власної інституції арбітражних керуючих

Створення саморегулівної організації арбітражних керуючих має важливе значення як для держави, так і для бізнесу та самих арбітражних керуючих. На цьому наголосила заступник Міністра юстиції України Валерія Коломієць перед початком установчого з’їзду арбітражних керуючих.

«Для держави створення такого органу має важливе означення, оскільки ми розуміємо, що юридичні професії мають розвиватися самостійно, без пильного контролю держави. Адже вони повинні переймати від нас певні функції і в подальшому вже самостійно впливали на ринок», – зазначила заступник Міністра.

Водночас вона наголосила, що створення саморегулівної організації також важливе в контексті нового Кодексу з процедур банкрутства, адже не можна говорити про об’єктивність і незалежність арбітражного керуючого, якщо відсутній орган, який саморегулює їхню діяльність.

Під час вступного слова Валерія Коломієць привітала арбітражних керуючих з початком створення власної інституції та побажала їм успіху у створенні організації, яка має стати успішною юридичною спільнотою.

«Впевнена, в подальшому Міністерство юстиції матиме достойного партнера для співпраці», – наголосила Валерія Коломієць.

Вона також подякувала проєкту ЄС «Право-Justice» за технічну допомогу у проведенні з’їзду та за підтримку розвитку спільноти арбітражних керуючих. Зі свого боку керівник проєкту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас відмітив важливість установчого з’їзду арбітражних керуючих, який знаменує початок створення саморегулівної організації.

«Арбітражні керуючі – основна юридична професія, яка виступає на передній план для досягнення балансу між інтересами свободи бізнесу, з одного боку, та відповідальністю з іншого. Створення асоціації арбітражних керуючих є вкрай важливим, адже ми створюємо нового партнера, нову юридичну спільноту, яка повинна бути з одного боку незалежна, а з іншого – підзвітна, що стане гарантією для досягнення вищезгаданого балансу», – відзначив Довидас Віткаускас.

Він зауважив, що існування незалежної, непідзвітної організації є ключовим моментом для досягнення балансу між інтересами спільноти арбітражних керуючих та українського суспільства.

«Асоціація арбітражних керуючих, створена сьогодні за допомогою справжнього плюралістичного демократичного процесу, показала, що професія арбітражних керуючих готова до емансипації, а саме – виростити зрілу юридичну професійну спільноту, яка вже не залежить від Міністерства юстиції чи державних органів влади, а може самостійно керувати та піклуватися про професію та її членів. Міністерство юстиції також проклало шлях до повної емансипації професії, і зараз йдеться про те, що асоціація готова поступово брати на себе більше повноважень, включаючи дисциплінарний нагляд та доступ до професії», – зазначив керівник проєкту ЄС «Право-Justice».

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/ustanovchiy-zizd-arbitrajnih-keruyuchih-ukraini-kiiv-20-listopada-2019-roku