24-02-202017:26

Валерія Коломієць: У 2019 зріс рівень доступності послуг з надання безоплатної правової допомоги

На виконання Програми діяльності Уряду Міністерством юстиції реалізовано низку заходів для підвищеннярівня доступу громадян до безоплатної правової допомоги. Як зазначила заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць, за короткий час новій команді Мін’юсту вдалося суттєво вдосконалити інститут БПД, що позитивно вплинуло на якість і обсяг наданих українцям правових послуг.

«Один з наших важливих пріоритетів – спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги. Задля цього до парламенту подано законопроєкт, який передбачає отримання центрами з надання БПД інформації з Реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, аби легко підтвердити належність особи до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Це дозволить спростити доступ до такої допомоги для соціально-вразливих категорій громадян»,– заявила Валерія Коломієць.

За словами заступниці Міністра, для досягнення цієї мети у грудні минулого року також прийнято постанову Кабміну про обмеження строку надання інформації з інших реєстрів на запити центрів БПД трьома робочими днями з дня отримання таких запитів.

«Як наслідок, виріс рівень доступності послуг з надання безоплатної правової допомоги: у 2019 році отримали безоплатну допомогу понад 660 тисяч осіб. Майже у 560 тисячах випадків була надана первинна правова допомога та прийнято понад 65 тисяч рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги. При цьому найчастіше послуги БВПД надавалися під час захисту у кримінальних провадженнях та захисту осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину», – розповіла Валерія Коломієць.

Окрему увагу Міністерство приділяє і вдосконаленню процедури забезпечення якості правової допомоги шляхом оцінювання якості її надання з використанням інструменту рецензування («peer review»), у зв’язку з чим до Верховної ради вже подано відповідний проєкт закону.

«Розпочала роботу Комісія з експертної правничої оцінки надання безоплатної правової допомоги працівниками центрів БПД. Початковий етап оцінювання, який уже запроваджено, охоплює перевірку якості надання первинної та вторинної правової допомоги юристами системи надання БПД у цивільних та адміністративних справах. Під час пілотного оцінювання опрацьовано понад 150  матеріалів надання правової допомоги», – підсумувала перші результати ініціативи заступниця Міністра.

З 2019 року система надання безоплатної правової допомоги почала надавати допомогу у забезпеченні вразливим категоріям клієнтів доступу до альтернативного механізму врегулювання сімейних та спадкових спорів – медіації. За 2019 рік понад 100 клієнтів місцевих центрів отримали доступ до цього інструменту.

Водночас у межах реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» було укладено 64 угоди про застосування програми між потерпілими та неповнолітніми, які є учасниками програми, з метою якнайшвидшого виведення дитини із системи кримінального правосуддя. Проект ґрунтується на відновному підході у кримінальному провадженні про вперше вчинений неповнолітнім злочин невеликої або середньої тяжкості і передбачає вжиття заходів ре соціалізації неповнолітніх правопорушників.

«Цілком зрозуміло, що надання громадянам якісних правових послуг неможливе без професійного розвитку працівників системи БПД, її партнерських інституцій та правничої спільноти. Для цього забезпечено повноцінну діяльність п’яти правових клубів PRAVOKATOR у містах Дніпро, Київ, Львів, Одеса та Харків, які в минулому році провели сотні навчальних заходів, розробили та реалізували десятки проектів у сфері мережування та об’єднання зусиль професійної правничої спільноти й експертного середовища, обміну досвідом, генерування і просування інноваційних ідей у сфері права, налагодження діалогу між владою та громадянським суспільством», – окреслила пріоритети Валерія Коломієць.