29-09-202108:51

Валерія Коломієць: Захистили у судах понад 54 млрд грн державного бюджету

Завдяки злагодженій роботі та чіткій правовій позиції юристів Департаменту з питань судової роботи Мін’юсту вдалося захистити у судах майже 54,8 мільярди гривень державного бюджету. Це стало можливим завдяки виграшу усього двох справ! Про це повідомила заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

Перша зі справ була відкрита в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду за касаційною скаргою АТ «НАК «Нафтогаз України». Позивач оскаржував постанову Північного апеляційного господарського суду та рішення Господарського суду міста Києва про відмову в задоволенні позову до Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України про стягнення з державного бюджету 9 430 462 000 гривень в рахунок відшкодування завданої позивачу шкоди.

«Позивач, обґрунтовуючи позовні вимоги, вважав, що йому з 1 квітня 2017 по 31 жовтня 2018 року державою в особі Уряду України завдано шкоду внаслідок протиправної бездіяльності. Йдеться про покладення на АТ «НАК «Нафтогаз України» постановою Кабміну спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Позивач аргументував тим, що Уряд у вказаній постанові не визначив порядок визначення  компенсації та джерела фінансування суб’єктів ринку природного газу, на яких покладаються спеціальні обов’язки, що нібито й призвело до завдання шкоди у розмірі понад 9,4 млрд грн», – розповідає Валерія Коломієць.

Втім, завдяки злагодженій роботі та чіткій правовій позиції юристів Департаменту з питань судової роботи Мін’юсту, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду залишив без задоволення касаційну скаргу АТ «НАК «Нафтогаз України» та зазначив:

«Розрахунки позивача щодо розміру відшкодування шкоди є теоретичними, не підтверджені відповідними документами, що свідчили б про конкретний розмір прибутку, який міг би і повинен був отримати позивач, якщо б Уряд не здійснював протиправні дії. Наведене позивачем обґрунтування понесених збитків і подані докази на підтвердження їх виникнення не можуть беззастережно підтвердити реальну можливість отримання позивачем  наведених грошових сум. Судом не встановлено причинно-наслідкового зв’язку між протиправною поведінкою та шкодою». Тобто, залишаючи касаційну скаргу позивача без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій без змін, суд використав сформовану правову позицію Кабінету Міністрів України.

З такими ж обґрунтуваннями у позові у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебувала ще одна справа. У ній АТ «Укргазвидобування» позивався до Кабінету Міністрів України та Державної казначейської служби України і просив суд визнати протиправною та нечинною повністю згадану вище постанову Уряду «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу». Крім того, позивач вимагав стягнути з Кабміну на свою користь збитки у вигляді упущеної вигоди в сумі 45 361 207 451,56 гривень.

ОАСК, знову ж таки, цілком врахував позицію Кабінету Міністрів України та повністю відмовив у задоволенні позову. «Позивачем не доведено належними та допустимими доказами реальність намірів та можливість отримання заявленої в позові суми, як прибутку, не доведено причинно-наслідкового зв’язку отримання матеріальних збитків (упущеної вигоди) протиправними діями відповідача, відтак не підтверджено наявність понесених збитків, їх розмір та чи є вказані збитки упущеною вигодою», – зазначив суд у своєму рішенні.