21-07-202110:33

Велика приватизація в’язниць: навіщо продавати занедбані тюрми?

В Україні налічується більше 30 недіючих установ пенітенціарної системи, які не здійснюють своєї правозастосовної та правозахисної функції. Утримувати такі закриті установи є невигідним для Держави, оскільки це мільйони гривень видатків щороку.

«Утримувати установи, які наповнені до 50%, – надто невигідно для держави. Тож, в'язнів з таких установ уже кілька років тому перевели до інших колоній. Та навіть попри те, що нині ці заклади не функціонують, держава щороку витрачає на їх утримання близько 150 млн грн. Це чималий тягар для поточного бюджету країни. Якби ми мали щороку таку суму капітальних видатків на всю інфраструктуру пенітенціарної системи – вона б не була у такому занедбаному стані», – розповідає заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька.

Так, до прикладу, єдиною ознакою життя в "Ірпінському виправному центрі (№132)" наразі є лиш щебетання ластівок. Останніх засуджених звідси вивезли позаторік улітку. Наприкінці ж липня установу втретє буде виставлено на продаж. Стартова ціна лоту, як і на момент першого аукціону, знову ж таки становитиме трохи більше, ніж 220 млн грн. «Така вартість цього об’єкту цілком обґрунтована, адже колонія розташована усього в 2 км від столиці, у центрі смт. Коцюбинське. Об'єкт має чудовий інвестиційний потенціал. Загальна площа земельної ділянки складає 8,3 га. Підведене опалення, електрика, водопостачання та каналізація. Поруч – залізнична гілка, що дозволить новому власнику забезпечити чудову логістику. Крім того, навколо об'єкта зведений новий житловий масив, поруч – великий парк, що створює чудові умови для забудови», – зазначає заступниця Міністра юстиції.

Другий лот, який цього літа повторно виставлять на аукціон, – Південна виправна колонія в Одесі. Загалом, за словами  Олени Висоцької, у планах Мін’юсту на найближчі 3 роки – виставити на аукціон близько 30 закритих в'язниць. Щонайменше 6 з них – уже цьогоріч.

Перший приклад успішного продажу такої установи вже є – "Львівська виправна колонія (№48)" пішла з молотка за понад 400 млн грн. За кілька років на місці колишньої колонії виросте ціле соцмістечко з бізнес-центром, будинками для працівників, садочком, школою і навіть музеєм.

«Ми не відчужуємо майно держави незворотньо: на отримані кошти ми будемо будувати нову модерну інфраструктуру. Спершу продамо установи, які не використовуються. Потім оптимізуємо мережу робочих – і продамо до десяти з них. Після цього виберемо міста, в яких слідчі ізолятори будемо виводити із центральних частин у промзону і почнемо зводити нові СІЗО в околицях. Після переїзду ув’язнених та персоналу в нові будівлі – старі ізолятори, знову ж таки, продамо. Як наслідок – в нас не буде проблем ані з Європейськими судами, ані з правозахисниками всередині країни через неналежне утримання людей», – зауважує заступниця очільник Мін’юсту.