24-10-201714:02

Виконавча служба Мін’юсту забезпечила виплату 1,7 млрд грн аліментів та 265 млн грн заборгованості із зарплати, - Сергій Шкляр

Міністерство юстиції продовжує втілювати комплексну реформу примусового виконання рішень, спрямовану на підвищення ефективності діяльності органів та осіб, які здійснюють примусове виконання. Про це, презентуючи результати роботи державної виконавчої служби за 9 місяців цього року, повідомив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

За його словами, з початку року забезпечено сплату 1,7 млрд грн аліментів на користь більше 500 тисяч дітей. Найбільші суми стягнуто з боржників у Дніпропетровській, Донецькій та Полтавській областях. Окрім цього, державними виконавцями стягнуто 265 млн грн заборгованості по заробітній платі.

«На початку 2015 року примусового стягнення невиплаченої заробітної плати потребувало понад 30 тисяч громадян. Сьогодні ця кількість становить 16 тисяч громадян. Це свідчить про те, що в роботі органів державної виконавчої служби питання стягнення заборгованості із заробітної плати є одним з пріоритетних», - зазначив заступник Міністра юстиції.

Він також повідомив, що державні виконавці в цьому році повернули до державної та комунальної власності 331 земельну ділянку загальною площею 21 тис. га. 

Заступник Міністра нагадав, що державним виконавцям Міністерства юстиції вдалося домогтися остаточного рішення про стягнення на користь України 80 млн грн, які належать російському «Газпрому».

«Крім реформи державної виконавчої служби, ми також запроваджуємо інститут приватних виконавців. Ми вже провели навчання 4 потоків кандидатів у приватні виконавці та 11 кваліфікаційних іспитів, які успішно склала 101 особа. Наразі маємо 69 приватних виконавців, які уже розпочали свою роботу», - зазначив Сергій Шкляр.

Він додав, що Міністерство юстиції продовжує проводити навчання та кваліфікаційні іспити кандидатів у приватні виконавці, організовує семінари та конференції для них. Паралельно триває організація першого з'їзду, під час якого буде створена єдина всеукраїнська Асоціація приватних виконавців – самоврядна організація, яка буде поступово переймати від Мін'юсту кваліфікаційні, дисциплінарні та низку інших функцій.

За словами заступника Міністра юстиції, в результаті вже запроваджених змін, серед яких забезпечення мотивації державних виконавців, значно зросла кількість виконаних проваджень. Про це свідчать показники стягнутого виконавчого збору. За 9 місяців стягнуто 583 млн грн виконавчого збору, що на 132 млн більше, ніж за аналогічний показник минулого року.