08-09-202114:00

Віктор Дубовик: Кількість звернень до Офісу протидії рейдерству після відкриття ринку землі суттєво не збільшилась

Директор Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик і заступник директора Офісу протидії рейдерству Олена Антонюк взяли участь у роботі круглого столу на тему: «Громадська антирейдерська платформа. Презентація та обговорення заході­­­­­в із протидії рейдерству та захисту права власності в умовах ринку землі», ініційованому Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО.

У межах даного заходу представники громадських формувань, у тому числі Всеукраїнської Аграрної Ради, Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області, Всеукраїнського конгресу фермерів, а також ГС «Асоціація «Бізнес-Варта», парламентарі, представники Міністерства юстиції України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Нотаріальної палати України, Національної поліції України, Національної асоціації адвокатів України, експерти Всеукраїнської асоціації громад та Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО обговорили проблемні питання захисту прав учасників агроринку, нові виклики для суб’єктів речових прав на землі сільскогосподарського призначення в умовах ринку землі, а також можливі напрями спільної роботи щодо подолання рейдерських атак у сфері нерухомості та бізнесу.

Під час виступу Віктор Дубовик зауважив: «З 01 липня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», яким скасовано мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, та встановлено умови та підстави їх набуття у власність. Ми всі чекали цієї події, але водночас у нас були неабиякі побоювання щодо цього. Ми не виключали можливість отримання великої кількості скарг протягом перших двох місяців після відкриття ринку землі, але такого не сталося. Проаналізувавши кількість скарг щодо оскарження рішень, прийнятих щодо об’єктів нерухомого майна, ми виявили, що кількість скарг після відкриття ринку землі суттєво не збільшилась».

Очільник Офісу протидії рейдерству пояснив це тим, що є два фактори, які вплинули на такий стан речей. По-перше, це суттєве очищення лав державний реєстраторів та нотаріусів від недобросовісних осіб. По-друге, правочини щодо набуття права власності на землі с/г призначення підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню, а в такому випадку компетенція Мін’юсту обмежена - адміністративний порядок оскарження рішень у сфері державної реєстрації прав не передбачає визнання недійсними нотаріальних правочинів щодо переходу права власності, у тому числі укладених з порушенням переважного права купівлі такої землі. Вирішення таких спорів належить виключно до компетенції суду.

«Ми розуміємо, що удосконалення технічної складової державних реєстрів - одна із обов’язкових умов для подолання рейдерства в державних реєстрах та ефективного захисту майнових прав громадян і корпоративних прав бізнесу, тому Міністерство юстиції разом з НАІС проводиться активна робота щодо удосконалення програмного забезпечення Державних реєстрів.

Також чекаємо прийняття законопроекту №3774 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству», який 15.04.2021 Верховна Рада України 311 голосами прийняла за основу. Цим законопроектом усуваються штучні бар’єри для розгляду Міністерством юстиції по суті скарг на реєстраційні дії (рішення) та удосконалити процедуру розгляду скарг, а також запроваджується правило про те, що правочин про розірвання договору оренди землі сільськогосподарського призначення, за яким орендарем є юридична особа, проголошується за замовчуванням значним, тобто потребує попереднього рішення загальних зборів учасників про надання згоди на його укладення», - зауважив Віктор Дубовик.

Директор Офісу протидії рейдерству подякував організаторам та учасникам за змістовну гостру дискусію та висловив сподівання на співпрацю у межах конкретних заходів Громадської антирейдерської платформи.