05-09-202209:33

Волонтери системи БПД: нові обличчя

Волонтерський рух системи безоплатної правової допомоги під час широкомасштабної воєнної агресії рф проти України поповнюється новими людьми. Студенти, юристи, громадські активісти, соціальні працівники – представники різних професій приєднуються до спільноти волонтерів БПД.

Проєкт «Волонтер БПД» система безоплатної правової допомоги запустила ще в лютому 2021 року. До війни з системою БПД співпрацювали понад 350 волонтерів. З початком широкомасштабної воєнної агресії рф деякі з них стали допомагати Збройним Силам України, стали волонтерити у громадських організаціях. Але водночас до спільноти волонтерів БПД приєднуються нові люди.

«Станом на липень цього року у нас нараховувалося 356 волонтерів, з якими укладено договір про провадження волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги та видано посвідчення волонтера. Кількість волонтерів постійно змінюється, і це нормальний процес. Головне, що до нас все частіше звертаються люди з запитанням «Як стати волонтером БПД?», – розповідає фахівчиня управління правопросвітництва та вивчення правових потреб громадян Координаційного центру з надання правової допомоги Аліна Колісник.

Що роблять волонтери БПД? Допомагають у правопросвітницькій роботі, налагоджують взаємодію центрів з надання БВПД з партнерськими організаціями, комунікують з об’єднаними територіальними громадами, органами місцевого самоврядування тощо. Готують публікації про систему БПД та розміщують її у ЗМІ, соціальних мережах тощо. А ще – перенаправляють людей до юристів системи БПД.

Цього року добровільні помічники присвятили волонтерській волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги понад 2,7 тис. годин. Зокрема, розмістили у ЗМІ та соцмережах 270 авторських публікацій. Перенаправили до фахівців системи БПД понад 2 тис. українців, яким була потрібна допомога у вирішенні правових проблем.

Серед волонтерів БПД багато нових людей, які приєдналися до спільноти цього року.

Студент міжнародного університету розвитку людини «Україна» та майбутній журналіст Дмитро Іщенко став волонтером  Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД. З системою безоплатної правової допомоги він познайомився ще в дитинстві, коли Броварський місцевий центр з надання БВПД допоміг йому в судовому порядку отримати свідоцтво про народження.

«Свого часу фахівці системи БПД допомогли мені. Тепер я хочу допомогти системі БПД стати ближчою до кожної людини, якій потрібна правова допомога. Бо я на власному досвіді знаю, як юристи допомагають людям, які опинилися в складних життєвих обставинах», – розповів Дмитро Іщенко.

Волонтер БПД Сергій Ланкін, який розпочав співпрацю з Лівобережним київським місцевим центром з надання БВПД, вже має досвід роботи помічником адвоката, є членом добровольчого формування територіальної громади.

«Сьогодні, в умовах повномасштабної війни на території нашої держави, кількість українців, які мають нагальну потребу в різного роду правничій допомозі, значно зросла. Саме ця обставина і людське бажання просто бути корисним і допомагати в такий складний час мотивувала мене долучитися до волонтерського руху системи БПД», – наголосив Сергій Ланкін.       

У воєнний час, на відміну від мирного, акценти діяльності волонтерів БПД дещо змінилися. Правопросвітництво більш спрямовано на вимушених переселенців та учасників бойових дій, правової допомоги потребують люди, які постраждали від воєнних злочинів.

Дарина Петрук прийшла до Луцького місцевого центру з надання БВПД з бажанням стати волонтеркою, коли закінчувала одинадцятий клас. Тепер завдяки її сприянню вже багато вимушених переселенців отримали якісну правову допомогу від юристів системи БПД.

«Завдяки волонтерству в системі БПД я отримала надзвичайний досвід, багато знайомств, а найголовніше – впевненість у правильності вибору своєї майбутньої професії», – каже Дарина Петрук. 

Крістіна Стрішкова є активною волонтеркою Ізмаїльського місцевого центру з надання БВПД з початку війни.

«Майже кожен, хто постраждав від російської агресії, отримав допомогу волонтерів. І я в тому числі. Це мотивувало мене також допомагати людям. Я почала шукати ту діяльність, де б була максимально корисною. За фахом я юрист, саме тому обрала волонтерську діяльність, пов’язану з безоплатною правовою допомогою. За невеликий проміжок часу я розширила коло своїх знань, познайомилася з новими людьми, навчилася прийомам активного слухання та підтримки людей. Тепер удосконалюю уміння надавати консультації», - говорить Крістіна Стрішкова.

Завдяки діяльності волонтерів БПД ще більша кількість українців дізнається про систему безоплатної правової допомогу, а отже, має можливість захистити свої права. 

Як стати волонтером БПД

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. Молодь, віком від 14 до 18 років можуть долучитися до проєкту за згодою законних представників. Всі кандидати мають підтвердити свою готовність працювати не менше 4 годин на місяць.

Отже, щоб стати волонтером, необхідно послідовно пройти три етапи:

- заповнити анкету кандидата у волонтери: https://cutt.ly/hlq3RxH  ;

- пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності»: http://academy.legalaid.gov.ua/  (для реєстрації слід ввести дані, які збігаються з інформацією в анкеті кандидата у волонтери);

- отримати онлайн-сертифікат про успішне проходження курсу.

Згодом представник центру перевірить документи кандидата у волонтери, зокрема документ, що посвідчує особу, сертифікат про успішне проходження дистанційного курсу та інші документи (про освіту, досвід роботи, проходження або закінчення курсів тощо) за наявності.

Після цього кандидат у волонтери матиме можливість пройти співбесіду із керівником місцевого центру. І лише за умови успішного спілкування між волонтером та центром буде укладений договір про співпрацю.