10-08-202215:33

Як працюють чергові частини системи БПД в умовах воєнного стану

Пілотний проєкт щодо централізованого прийняття повідомлень про затримання та призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу затриманим особам, розпочався ще до широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Але в умовах воєнного стану такі зміни в організації роботи чергових частин регіональних центрів з надання БВПД стали вкрай необхідними для діяльності системи БПД.

Оскільки деякі регіональні центри з надання БВПД на сході та півдні України не могли працювати в умовах ведення бойових дій на території відповідних областей або часткової окупації. Проте завдяки цьому пілотному проєкту вдалося, попри складні умови, виконати завдання системи БПД щодо забезпечення раннього доступу до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту.

1 лютого 2022 року стартував третій етап пілотного проєкту: повідомлення про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з усієї України (окрім міста Києва) приймають та обробляють два регіональні центри з надання БВПД — у Тернопільській та Чернівецькій областях. Крім того, аналогічно централізовано опрацьовуються постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, які надходять у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

Це дозволило удосконалити порядок  прийняття вхідних телефонних дзвінків з повідомленнями про затримання особи чи її адміністративного арешту через єдиний телефонний номер 0 800 213 103, розробити та запровадити новий механізм опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника, стимулювало адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, активніше брати до виконання доручення для захисту осіб та ретельно дотримуватись графіка цілодобових чергувань адвокатів.

«З 1 січня по 31 липня 2022 року працівники чергових частин регіональних центрів у Тернопільській та Чернівецькій областях опрацювали 11 362 повідомлення про затримання осіб. Найбільше таких повідомлень надійшло з Луганської, Харківської та Дніпропетровської областей. Також опрацьовано та виконано 1 738 постанов та  ухвал про залучення захисника, які надходили у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні. Найбільше — з Одеської та Дніпропетровської областей», — розповіла начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Утім, повномасштабне вторгнення рф спричинило й низку проблем, які виникають під час взаємодії працівників регіональних центрів та адвокатів. Так, дещо зменшилася кількість адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Деякі з них зараз захищають Україну зі зброєю в руках, інші стали ВПО або виїхали за кордон.

«Велика проблема — знайти адвокатів і, відповідно, забезпечити надання безоплатної вторинної правової допомоги у регіонах, де тривають активні бойові дії. Хоча намагаємося вирішувати її. Наприклад, якщо немає адвоката на Донеччині, а з найближчих регіонів ніхто не може приїхати, то затриманих громадян доставляють в місто Дніпро. Відповідно, слідчі своєю постановою залучають захисника, який працює в Дніпропетровській області. Також не всі адвокати навіть у регіонах, де відносно спокійно, погоджуються виїжджати на затримання в нічний час через комендантську годину», — розповідає заступниця начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Ольга Никирса.

Забезпечуючи присутність адвоката для всіх затриманих осіб за скоєння кримінальних чи адміністративних правопорушень, система БПД враховує запроваджену комендантську годину на місцях. Якщо до початку комендантської години адвокат не встигає прибути до затриманого, то зустріч відбувається якнайшвидше після її закінчення.

«Тепер у співпраці із адвокатами діє уніфікований підхід з видачі доручень та призначення у справу для захисту клієнта. Працівники правоохоронних органів отримали можливість інформувати про затримання осіб та забезпечувати доступ затриманих до правової допомоги незалежно від територіально-адміністративної приналежності підрозділу. Завдяки єдиному телефонному номеру системи безоплатної правової допомоги слідчому при затриманні особи у іншій області не потрібно шукати контакти відповідного регіонального центру, він здійснює повідомлення на загальний номер системи», — коментує директорка Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.