06-04-202011:56

Як ВПО скористатися правом на тимчасове житло – у буклеті

Для клієнтів системи безоплатної правової допомоги підготовлені буклети «Тимчасове житло для внутрішньо переміщених осіб». Буклети розроблені Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги та Громадським холдингом «Група впливу».

З 5 січня 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Починаючи з цього часу і по 31 грудня 2019 року, місцевими центрами з надання БВПД з було прийнято понад 18,8 тис. рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги за письмовими зверненнями від внутрішньо переміщених осіб.

«Серед найпоширеніших питань, з якими внутрішньо переміщені особи звертаються по правову допомогу, – вирішення спорів у сфері цивільного законодавства, а також з питань їх соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та трудового права», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Зокрема, поширеними є питання щодо права ВПО, які не мають або втратили житло, на отримання житлового приміщення із фондів житла для тимчасового проживання. Саме ця інформація детально викладена у буклеті. Зокрема, там міститься перелік необхідних документів для взяття на облік та порядок отримання житла у тимчасове користування для внутрішньо переміщених осіб.

Після завершення карантину буклети будуть надруковані та направлені до центрів з надання БВПД та бюро правої допомоги в усіх регіонах України для використання під час тематичних правопросвітницьких заходів та розповсюдження серед партнерських організацій, які опікуються питаннями захисту ВПО.

Наразі буклет розміщено на офіційному веб-сайті https://bit.ly/2x4ci4U та на Фейсбук-сторінці системи БПД (посилання).