20-03-202312:23

Які правові проблеми ВПО допомагає вирішити система БПД

ВПО мають право на безоплатну правову допомогу для вирішення різних питань. Це право гарантується ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Отримати таку допомогу можна звернувшись до системи безоплатної правової допомоги.

За рік повномасштабної війни по усій Україні 6898 разів внутрішньо переміщені особи отримували безоплатну вторинну правову допомогу від юристів БПД та адвокатів, що співпрацюють з центрами БВПД. Цей показник ґрунтується на тому, що люди, які звернулися по правову допомогу зазначили, що вони є ВПО, реальна кількість таких людей може бути більшою.

На початку повномасштабного вторгнення вимушені переселенці вирішували питання пошуку житла, виїзду за кордон, отримання соціальних виплат, гуманітарної допомоги тощо. Пізніше на перший план почали виходити питання стягнення аліментів, встановлення фактів, що мають юридичне значення, оплати комунальних послуг, розірвання шлюбу написання заяв до Інформбюро про зниклих безвісти, відстрочки від мобілізації, отримання компенсації сім’ям загиблих військовослужбовців та у зв’язку з отриманням поранень на війні та інші.

Дніпропетровщина — перша за кількістю звернень до системи БПД

За рік до юристів системи БПД області звернулось понад 7 тис. внутрішньо переміщених осіб, з них майже 800 клієнтів отримали безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД).

«Минулий рік роботи системи БПД області можна назвати роком допомоги ВПО», — зазначає в. о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Також часто зверталися до системи БПД переселенці у Львівській та Полтавській областях — зареєстровано близько 7,5 та 6 тис. звернень відповідно.

На Харківщині, яка на другому місці за кількістю прийнятих ВПО, попри постійну загрозу ракетних атак та артобстрілів, безоплатна правова допомога надається, як в офісах системи та спеціальних консультаційних пунктах, так і дистанційно.

«Ми намагаємось завжди бути поряд та на зв’язку. Проте, враховуючи безпекову ситуацію в регіоні, ми часом змушені надавати допомогу та спілкуватись дистанційно. Правопросвітницьку роботу також проводимо онлайн», – розповідає директорка Первомайського місцевого центру з надання БВПД Ірина Шевченко.

Налагодження партнерства, щоб бути ближче до ВПО

Проблеми внутрішньо переміщених осіб часто є комплексними — людина потребує не лише правової, але й психологічної допомоги, або вирішення  соціально-побутових проблем, і це все пов’язано з одним питанням. Відтак в роботі з ВПО юристи безоплатної правової допомоги взаємодіють з партнерами, аби надавати людині ширше коло послуг для розв’язання її проблеми.

Так, у співпраці з Данською радою у справах біженців, фахівці провели близько ста виїздів з правопросвітницькими та іншими заходами у найвіддаленіші куточки області. Майже 2,8 тис. ВПО відвідали такі заходи, а 2,2 тис. людей отримали юридичні консультації.

Норвезька рада у справах біженців закупила для фахівців місцевих центрів області бездротові портативні принтери та сканери, які використовуються при виїзді до місць проживання клієнтів.

«Завдяки цим бездротовим портативним принтерам та сканерам наші фахівці тепер мають змогу одразу оформлювати всі необхідні документи. Людям тепер не потрібно буде додатково їхати в бюро правової допомоги чи місцевий центр, аби подати ті документи. Це значно полегшує роботу як тим, хто звертається, так і нашим фахівцям», — розповідає директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин.

На Полтавщині фахівці БПД спільно з партнерами шукають потенційних клієнтів-ВПО, відвідуючи місця видачі гуманітарної допомоги, тимчасового прихистку внутрішньо переміщених осіб, приміщення органів соціального захисту та ЦНАПи.

«Завдяки тісній співпраці з органами місцевого самоврядування, благодійними фондами, релігійною громадою та іншими партнерами, поза увагою не залишилося жодних звернень за підтримкою та отриманням допомоги», — зазначає директор Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Супрун.

Що більше внутрішньо переміщених осіб знає про систему безоплатної правової допомоги, то більшій кількості людей юристи БПД можуть допомогти.

«Опинившись в безпечніших місцях та оговтавшись від стресу, люди почали звертатися до наших точок доступу з питаннями, які потребували нагального вирішення. Наші юристи провели 149 правопросвітницьких заходів та забезпечили роботу 177 консультаційних пунктів в місцях компактного проживання ВПО», — підкреслює директорка Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Плідною є співпраця з представниками недержавного сектору. Так, до прикладу, фахівці Мукачівського місцевого центру з надання БВПД за минулий рік уклали меморандуми з ГО «Рада жінок Донеччини», Волонтерським хабом «Венеція», Міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього природного середовища «Регіон Карпат» NEEKA.

 «У рамках підписаних меморандумів фахівці центру проводять правопросвітницькі заходи на актуальні для ВПО теми, а також консультування та прийоми громадян.   У співпраці з Волонтерським хабом «Венеція» було створено консультаційний пункт прийому внутрішньо переміщених осіб», — зазначив директор Мукачівського місцевого центру з надання БВПД Костянтин Молнар.

На Івано-Франківщині фахівці місцевих центрів з надання БВПД посилили комунікацію з органами державної влади та місцевого самоврядування в питаннях взаємодії щодо перенаправлення клієнтів.  Усього по правову допомогу в області звернулося понад 5,6 тис. осіб, безоплатну вторинну правому допомогу надано понад 300 клієнтам. Тобто більшість питань внутрішньо переміщених осіб, юристи вирішують надавши консультацію або допомогу у складенні документів.

«Наші фахівці вже мають досвід роботи з питаннями ВПО і можуть відразу визначити чи потребує клієнт вторинної допомоги. Тому ми збільшили допомогу ВПО шляхом супроводу юриста місцевого центру при первинній правовій допомозі. Тому внутрішньо переміщені особи суттєво економлять свій час та зусилля задля вирішення певного правового питання», — коментує начальник відділу безоплатної правової допомоги Калуського місцевого центру з надання БВПД Орест Жидан.

Здобутий досвід у вирішенні нетипових, для мирного часу, правових питань

У мирний час питання розірвання шлюбу, оформлення спадщини, звільнення з роботи, отримання свідоцтва про народження чи смерть – були доволі буденними і в більшості випадків швидко вирішувались. Проте нині для ВПО ці питання перетворились на проблеми. Адже в когось втрачені усі документи, десь не працюють реєстри, а хтось лишив майно на тимчасово окупованій території.

Наприклад, внутрішньо переміщена особа евакуювалася в безпечніший регіон, але їй приходять квитанції на сплату комунальних послуг та нараховуються борги за газ в будинку, а газ був перекритий ще у травні-червні 2022 року, коли особа звідти виїздила.

«ВПО навіть елементарні речі доводиться тепер вирішувати, здебільшого, через суд, адже виникає безліч обставин, які додатково ускладнюють вирішення проблеми.  Проте наші юристи знають, які додаткові запити і куди потрібно направляти, як збирати факти, що підтверджують ту чи іншу подію і які аргументи переконають суд», — зазначає юристка відділу безоплатної  правової допомоги Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД Лариса Вербіло.

На Одещині внутрішньо переміщені особи, здебільшого, це представники сусідніх південних регіонів. Разом з тим, знаходячись відносно недалеко від рідної домівки, ці люди так само стикаються з правовими проблемами.

Директорці  Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Тетяні Кулішовій запам’яталося звернення клієнтки, що в квітні 2022 року переїхала з міста Ізюм. Вона хотіла встановити факт смерті своєї матері, маючи на руках лише її посмертне фото в телефоні.

«Для того, аби підтвердити факт смерті, ми робили численні запити і до органів поліції, і до медичних установ, і до ритуальної служби міста Ізюм, які були евакуйовані на підконтрольну територію після того, як ворожі війська зайняли місто. Однак бодай якоїсь інформації отримати не вдалося. Лише коли ЗСУ звільнили місто, у вересні 2022 року, на підставі медичної довідки клієнтка змогла оформити свідоцтво про смерть матері», — розповіла Тетяна Кулішова.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги працюють, щоб якнайшвидше вирішувати правові питання внутрішньо переміщених громадян.