15-06-201808:40

Юлія Зайченко: Мін'юст - перше міністерство, яке впровадило найкращі світові практики планування державного управління

Міністерство юстиції України продовжує активно впроваджувати, визнані у світі підходи до державного управління. Один із них – так зване управління орієнтоване на результат RESULTS BASED MANAGEMENT (RBM). Це комплексний підхід, який покликаний досягти конкретних, актуальних та вимірюваних результатів діяльності. Про це під час координаційної зустрічі Міністерства юстиції України, Асоціації приватних виконавців та міжнародних партнерів заявила Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Юлія Зайченко.

За її словами, методологія RBM наразі повинна забезпечити ефективне стратегічне планування ключових реформ Міністерства. Серед переваг підходу: визначення конкретних результатів діяльності у середньостроковій перспективі, послідовність у реалізації пріоритетів та ефективна координація структурних підрозділів.

«Ми адаптуємо цю визнану методологію, яка дозволяє формувати послідовну прозору стратегію реалізації реформ, відповідно до якої кожен залучений виконавець може ефективно планувати свою роботу, орієнтуватися у головних пріоритетах та необхідних ресурсах.

Ключовим є те, що методологія дозволяє сформувати систему індикаторів, відповідно до яких ми об’єктивно можемо оцінювати динаміку прогресу реформ. Головний пріоритет для нас сьогодні - це робота на результат» - зазначила Юлія Зайченко.

Першим етапом стратегічного планування за методологією RBM, за словами Генерального Директора Директорату, є розробка логічної моделі або так званого паспорту реформ. Логічна модель відображає стратегічну ціль, операційні цілі та завдання реалізації реформи. Такий підхід дозволяє візуалізувати рівні впровадження реформи.

Логічна модель реформи виконання судових рішень та рішень інших органів була розроблена на стратегічних сесіях за участі представників головних територіальних управлінь юстиції.