21-12-201515:15

З наступного року центри надання безоплатної правової допомоги почнуть перебирати на себе роль управлінь юстиції на районному рівні, - Павло Петренко

«Починаючи з наступного року ми запускаємо систему розширення центрів безоплатної правової допомоги і передаємо їм функції органів юстиції на місцях. Людина, яка приходитиме в такі центри зможе отримати первинну правову допомогу, допомогу адвоката, необхідні документи як через фронт-офіс, будь-які наші онлайн сервіс і консультації. Це ті функції, які має виконувати міністерство юстиції європейського зразка», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, Мін’юст отримав у спадок 700 районних управлінь юстиції радянського зразка, де співробітники були далекими від того, щоб надавати допомогу простому громадянину.

«Ми маємо перейти до системи центрів справедливості, які візьмуть на себе функції комунікації з громадянами в конкретних громадах, районах, маленьких містечках. Вони мають стати обличчям системи юстиції на місцях. Це буде функціональне завершення реформи Мін’юсту, який стане справжнім міністерством справедливості, де люди отримуватимуть допомогу і шанс на захист від старої системи, яка ще залишилася у багатьох держорганах», - наголосив Міністр юстиції.

За його словами, розвиток системи безоплатної правової допомоги є одним із пріоритетних напрямків роботи на наступний рік, адже це один із найбільших соціальних проектів Уряду.

«Є дуже правильний і влучний вислів, якщо держава не може забезпечити справедливість, немає  сенсу жити в такій державі. Мін’юст через розбудову центрів безоплатної правової допомоги демонструє шлях, яким має змінюватися система юстиції і правоохоронна система. 350 людей, які отримали виправдувальні вироки – це не просто цифра статистики. Це 350 доль людей, які за інших обставин були б незаконно засудженні і перебували б у тюрмі. Завдяки нашим адвокатам вони були виправдані й зараз на волі. 11 тисяч людей, які отримали покарання не пов’язане з ув’язненням – це ті люди, чиї долі не були безповоротно незламані нашою пенітенціарною системою радянського зразка. 1500 відмов прокурорам у клопотаннях про арешт – це також конкретні люди, які не потрапили за грати», - зауважив Павло Петренко.

За словами директора Координаційного центру із надання правової допомоги Андрія Вишневського, 100 центрів, які були відкриті цього року не можуть повністю задовольнити попит громадян у захисті. Особливо це стосується жителів віддалених районів, поранених учасників бойових дій. Тому на початку осені був запущений пілотний проект виїзду мобільних пунктів надання правової допомоги.

«Наступного року ця робота буде не пілотною, а системною і орієнтуватиметься не лише на учасників АТО. Адвокати виїжджатимуть до інтернатів, спецшкіл та інших установ, де зосереджені наші потенційні клієнти», - сказав він.

Він також  повідомив про відкриття єдиного контактного центру за номером  0 800 213-103, який за 2 місяці роботи опрацював 21 тисячу дзвінків, який працює у Чернівцях. Більшість громадян телефоном запитують контакти центрів та консультуються щодо питань соцзахисту. Наступного руко буде створено ще один такий центр у сумах.

До центрів безоплатної допомоги цього року звернулися більше 35 тис. українців у цивільних і адміністративних справах. Із них понад 7500 отримали адвоката, який здійснює їх представництво в судах.

У кримінальних справах вдалося отримати 350 виправдувальних вироків або випадків закриття провадження та 11000 випадків звільнення від тюремного покарання, або призначення мінімального покарання.

«Ці цифри показують, що принцип змагальності у кримінальному процесі, який закладений у КПК реалізовується у тому числі завдяки функціонуванню системи безоплатної правової допомоги», - наголосив Андрій Вишневський.

Під час візиту Міністр юстиції поспілкувався зі співробітниками центру та провів особистий прийом громадян, які прийшли цього дня до центру за допомогою.