09-12-200400:00

З початку грудня українські банки зменшили видачу кредитів для купівлі нерухомості більш ніж на третину

З початку грудня банківські установи України зменшили видачу кредитів для купівлі нерухомості більш ніж на 35 %. Якщо до грудня банки в Україні щодня надавали в середньому 227 іпотечних кредитів, то з початку грудня, що був відзначений кризовими явищами як в політичній, так й економічній сферах, кількість таких кредитів зменшилася до 149 на день. Такі дані, з посиланням на Державний реєстр іпотек, що утримується Мін‘юстом України, повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович.

За словами Міністра, з початку грудня лише в п‘яти регіонах України – Запорізькій, Закарпатській, Кіровоградській, Чернігівській та Дніпропетровській областях - банківські установи надали іпотечних кредитів на рівні попередніх місяців 2004 року або навіть незначно збільшили їх кількість. Проте, враховуючи загалом низьку динаміку іпотечного кредитування в переважній більшості цих регіонів, суттєвого впливу на загальне зниження кількості кредитів, виданих банками в грудні для купівлі нерухомості, вони не справили.

Міністр юстиції повідомив, що найбільший спад іпотечного кредитування протягом першого тижня грудня відбувся в Луганській, Рівненській, Тернопільській та Сумській областях. Тут щодня реєструвалося на 75-85% іпотек менше, ніж протягом попередніх місяців 2004 року. На 50-60% іпотечних кредитів менше видавалося в Вінницькій, Полтавській, Черкаській, Чернівецькій областях та у Криму. На 30-45% менше іпотек було зареєстровано у Волинській, Донецькій, Житомирській, Львівській, Одеській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій областях та у м. Києві. На 20-30% менше іпотечних кредитів було видано в Івано-Франківській, Київській та Миколаївській областях.

Не зважаючи на досить різнорідну динаміку спаду, у грудні, як і в попередні місяці, найактивнішими регіонами щодо кредитування операцій з нерухомістю залишаються м.Київ, Донецька, Дніпропетровська, Харківська та Одеська області. На їх долю, повідомив Олександр Лавринович, прийшлося понад 55% усіх іпотек, зареєстрованих у країні.

Серед аутсайдерів іпотечного кредитування, за словами міністра, залишаються Волинська, Кіровоградська, Рівненська, Тернопільська та Чернівецька області. З початку грудня до них також долучилися Луганська та Сумська області. На долю цих регіонів загалом прийшлося лише 5,6% від виданих у країні іпотечних кредитів.

Державний реєстр іпотек введено в дію в квітні 2004 року відповідно до урядової постанови «Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек». Реєстр містить відомості про обтяження іпотекою споруд, земельних ділянок та інших об'єктів, які законодавством віднесені до нерухомого майна. До Реєстру вносяться всі без виключення договори іпотеки, які укладені в Україні з початку роботи Реєстру.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua