09-08-201614:00

З вересня власників майна через смс інформуватимуть про будь-які зміни в реєстрах, - Наталія Севостьянова

«Для кожного власника дуже важливо знати, що відбувається з його майном. Багато власників переглядають реєстр щодня, щоб переконатися, що з майном все гаразд. Тому з вересня запускаємо нову послугу СМС інформування про будь-які зміни в реєстрі, які стосуються бізнесу або майна», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.



Вона наголосила: новий сервіс дасть можливість власникам оперативно відреагувати на зміни в реєстрі, які проведені без їхнього відома, одразу звернутися до правоохоронних органів та Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації для відміни неправомірних рішень.



«Цей сервіс є вимогою сьогодення. Він потрібен як бізнесу так і пересічним громадянам. Нам важливо, щоб кожен громадянин був спокійним за свою власність, адже приватна власність – це одна з основ будь-якої держави», - зауважила Наталія Севостьянова.



За її словами, нині вже розроблено та завершується тестування відповідного програмного забезпечення, аби у вересні сервіс був повністю готовий до запровадження.

Заступник Міністра юстиції Павло Мороз у свою чергу зазначив, що запровадження нового сервісу дасть можливість зробити ще більш ефективною роботу Комісії з питань розгляду скарг  у сфері державної реєстрації.



«Під час проведення реформи було створено унікальний орган – Комісію з питань розгляду скарг  у сфері державної реєстрації. Комісія впродовж 1-2 тижнів при наявності порушень з боку державного реєстратора скасовує реєстраційні дії і поновлює право власності за особою, яка постраждала від рейдерського захоплення. За такий короткий проміжок часу рейдери не можуть завершити процес захоплення», - заявив заступник Міністра юстиції.



Він також поінформував присутніх про низку ініціатив Міністерства юстиції, які мають покласти край спробам рейдерських захоплень бізнесу та майна.



«Перша серед цих змін стосується повернення свідоцтва про право власності на об’єкт нерухомості. У добровільному порядку власник майна зможе звернутися до державного реєстратора і отримати на паперовому бланку свідоцтво про право власності. В реєстрі паралельно буде зроблено позначку і внесено номер свідоцтва. Наступна реєстраційна дія без подання цього свідоцтва до реєстратора буде неможливою», - наголосив він.



Друга новація – часткове звуження принципу екстериторіальності при реєстрації. Зокрема під час реєстрації нерухомості нотаріуси, так само як й інші реєстратори будуть проводити реєстраційні дії в межах області, де розміщене таке майно. Так само до меж області буде звужено право реєстраторів проводити зміни керівника чи учасників компанії. Водночас, реєстрацію бізнесу можна буде як і зараз провести в будь-якому куточку країни.


Окрім того, вже зареєстровано в Парламенті законопроект, за яким зміна керівника чи учасників компанії, або ж продаж частки підприємства має бути нотаріально посвідчено.


Наступна важлива зміна – ускладнити процесу відкриття нового розділу в реєстрі нерухомості, щоб не чисті на руку реєстратори не могли вже зареєстроване майно реєструвати за іншим власником, відкривши новий розділ у реєстрі.

Паралельно буде посилена кримінальна відповідальність.


«Як тільки кримінальну відповідальність за рейдерство буде посилено, як тільки будуть перші приклади ув’язнення рейдерів, я переконаний, що це явище зведеться нанівець», – зазначив Павло Мороз.