05-10-201717:24

За 2 місяці державні виконавці Рівненщини забезпечили сплату понад 13 млн грн заборгованості по аліментах, - Мін’юст

13,3 млн грн заборгованості зі сплати аліментів вдалося стягнути з неплатників співробітникам державної виконавчої служби Рівненської області в рамках проекту "Я МАЮ ПРАВО!" та соціальної рекламної акції, яка стартувала в регіоні 1 серпня цього року. Із цієї суми 7,7 млн грн стягнуто за виконавчими провадженнями, заборгованість за якими перевищувала 3 місяці.

«Стягнення аліментів на утримання дітей – один із пріоритетних напрямків нашої роботи. Ми запровадили жорсткий контроль всіх неплатників аліментів області. Використовували всі законні методи впливу на недобросовісних батьків, починаючи від арештів та реалізації майна, завершуючи обмеженням виїзду за кордон та зверненням до правоохоронних органів», - зазначила начальник Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванна Смачило.

Вона також наголосила, що за 2 місяці проведення акції державні виконавці винесли 1151 постанову про арешт майна боржника, здійснили 268 перевірки бухгалтерій підприємств щодо здійснення відрахувань зі сплати аліментів та провели опис і арешт майна боржників за 28 виконавчими провадженнями.

Окрім того, державні виконавці направили до судів 112 подань про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України та 37 подань щодо оголошення розшуку боржника. Із них було задоволено 50 та 17 відповідно.

«Маємо десятки позитивних прикладів наполегливої роботи із боржниками. На дітей, які перебувають у дитбудинку, вдалося отримати заборговані аліменти від батька дітей. Загалом чоловік сплатив більше 25 тисяч гривень. Працівники ДВС так само допомогли отримати аліменти багатодітній матері, яка виховує 3 неповнолітніх дітей. Жінка отримала заборговані аліменти в сумі трохи більше 7 тисяч гривень. Майже 168 тисяч гривень аліментів заборгував батько 2 неповнолітніх дітей. Гроші чоловік не сплачує з 2008 року. Державні виконавці винесли постанову про опис земельної ділянки чоловіка та провели розрахунок заборгованості. Крім того, суд задовольнив подання про обмеження виїзду боржника за кордон», - додала очільник ГТУЮ.

Вона зауважила: найкращі результати роботи продемонстрували державні виконавці Рівненських міського та районного відділів державної виконавчої служби, Вараського міського відділу ДВС, а також Березнівського та Демидівського районних відділів ДВС.

«Наразі у нас на виконанні перебуває 16 937 виконавчих документів про стягнення аліментів. Тому й після закінченням соціальної рекламної акції ми працюватимемо з неплатниками аліментів, змушуючи їх виконувати свій батьківський обов’язок та сумлінно сплачувати аліменти. Крім того, в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» консультуватимемо батьків щодо їхніх прав на отримання аліментів на дитину», - резюмувала начальник Рівненської юстиції Іванна Смачило.