28-01-202109:30

Захист прав ВПО: задоволено 93% позовів, пов’язаних із збройним конфліктом

Упродовж 2020 року від внутрішньо переміщених осіб до системи безоплатної правової допомоги надійшло понад 4,5 тис. звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Майже половина правових проблем ВПО — трохи більше 2 тис. звернень — пов’язана зі збройним конфліктом на Сході України. При цьому 93% поданих до суду позовів з цих категорій справ завдяки роботі юристів та адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, задоволені повністю або частково.

«Проблеми, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи до системи БПД,  змінюються. Якщо раніше переважна більшість правових проблем ВПО була прямо чи опосередковано пов’язана зі збройним конфліктом, то тепер це питання щодо цивільних справ, які хвилюють більшість клієнтів системи безоплатної правової допомоги. Це свідчить про зростання рівня реінтеграції ВПО у наші громади», — зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Найчастіше внутрішньо переміщені особи зверталися щодо порядку розгляду і вирішення цивільних справ (32% від усієї кількості звернень ВПО), вирішення спорів у сфері сімейного права (18%), цивільного та адміністративного права (по 14%), а також пенсійного права (6%).

Якщо взяти справи за зверненнями ВПО, які прямо чи опосередковано пов’язані зі збройним конфліктом на Сході України, то можна умовно виокремити як такі, що стосуються: встановлення фактів, що мають юридичне значення; пенсійні справи, соціальні виплати; компенсація за шкоду, завдану здоров’ю та майну; податкові та трудові спори.

Загалом упродовж 2020 року надійшло 2 036 звернень про надання БВПД у цих категоріях справ. Юристи системи БПД та адвокати, призначені для надання БВПД внутрішньо переміщеним особам, підготували та подали до суду 1 998 позовів. За результатами їхнього розгляду суди винесли 1 745 рішень про задоволення позову повністю, 111 — про задоволення позову частково, 4 — про відмову у задоволенні позову, 14 — про повернення позову та 12 —  про залишення позову без розгляду.

«Торік було подано до суду 1298 заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Зокрема, про встановлення факту народження та смерті, родинних відносин, належності правовстановлюючого документа особі, проживання за певною адресою, навчання, припинення трудових відносин, перебування у трудових відносинах тощо. Судами повністю задоволено 1290 таких заяв. Розгляд справ по 8 заявам наразі триває», — розповіла начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Наталія Марчук.

Загалом, завдяки професійній роботі працівників місцевих центрів та бюро правової допомоги, а також адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, досягнуто позитивних результатів у 1 856 судових справах із захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, що пов’язані зі збройним конфліктом на Сході України. Це становить 93% від загальної кількості поданих до суду позовів та заяв окремого провадження. Крім того, наразі в роботі адвокатів та працівників центрів перебуває 38 таких справ. Також в судах триває розгляд 138 справ.

Як отримати правову допомогу:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103.
  • звернутися до місцевих центрів та бюро (контакти на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/)
  • поставити запитання у месенджер Фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid
  • прочитати правові консультації у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/
  • у мобільному застосунку «Безоплатна правова допомога». Завантажуйте у Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR
  • у мобільному застосунку «Твоє право». Завантажуйте за посиланням https://bit.ly/3iorbkE

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи мають надати такі документи:

  1. паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  2. реєстраційний номер облікової картки платника податків такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
  3. довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Надати документи можна як особисто, звернувшись до одного з місцевих центрів з надання БВПД, так і через електронні засоби зв’язку.