28-03-201821:55

Замісна підтримувальна терапія: шляхи впровадження в установах виконання покарань.

У зв'язку зі значним рівнем ВІЛ-інфікованості серед представників різних груп населення нагальним є питання створення системи безперервного надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ/СНІДу, насамперед, представникам груп підвищеного ризику. Особливу увагу потребують наркозалежні особи, які перебувають у закладах системи виконання покарань.

Під час відкриття круглого столу щодо актуальних питань замісної підтримувальної терапії в установах виконання покарань заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов наголосив, що контингент пенітенціарних закладів дуже вразливий.

«За рахунок такої масштабної локалізації у нас є можливість більш ретельно відстежити проблеми та понуритися у їх розуміння», – зауважив Денис Чернишов.

Заступник Міністра також додав: «З точки зору вибірки та постійного нагляду за ув’язненими ми можемо отримати майже 100% результат ефективності застосування як медичних, так і психологічних практик для боротьби з розповсюдженням ВІЛ/СНІДу в закладах виконання покарань».

В свою чергу Павло Скала, директор з політики та партнерських відносин МБФ «Альянс громадського здоров’я», поінформував: «Проблема забезпечення безперервності надання замісної терапії в установах виконання покарань стоїть дуже гостро, адже права людини, зокрема й на отримання лікування, мають бути забезпечені. Тому саме зараз відбуваються конкретні кроки, направлені на вирішення цієї проблеми, і люди, які потребують лікування, отримають його в усіх місцях позбавлення волі».

Як повідомив експерт, програма замісної підтримувальної терапії в рамках комплексних програм за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією впроваджується в Україні вже майже 14 років та наразі налічує понад 10 000 пацієнтів і 186 лікувальних закладів.

«Замісна терапія є маркером правових змін. Нова державна наркополітика замісної терапії в доступних місцях – єдиний спосіб максимально керувати захворюваннями і надавати можливість людям жити далі», – зазначив Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Також він підкреслив, що місця позбавлення волі є хорошим майданчиком для реалізації саме комплексного подолання трьох епідемій: ВІЛ/СНІДу, гепатиту, туберкульозу. Окрім цього, це дозволить створити умови для людей, у яких є хімічна залежність.

Зі свого боку заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов наголосив на необхідності створення лабораторій в усіх слідчих ізоляторах країни. «На початку потрапляння затриманого у систему ми зможемо відслідкувати і мінімізувати розповсюдження захворювань з метою його повернення в суспільство з позитивною динамікою».

Довідково

Замісна підтримувальна терапія є визнаним у світі методом лікування споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН), має на меті попередження розповсюдження ВІЛ/СНІДу серед представників уразливих груп, а також сприяє ресоціалізації СІН, поверненню їх до повноцінного життя у суспільстві. Для лікування ЗПТ використовують два види препарату – таблетовані метадон та бупренорфін. Починаючи з 2015 року запроваджена ЗПТ й рідкими формами метадону.