26-10-201814:16

На конференції у Полтаві обговорили особливості запроваджених реформ Мін’юстом

25-26 жовтня у Полтаві відбувалася  ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція. До обласного центру завітали науковці, представники виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутати з Києва, Харкова, Дніпра, іноземні експерти. Взяла участь у науковому форумі і перший заступник начальника Головного територіального управління Полтавщини Дар’я Бриндак.

Темою обговорення стали питання адаптації правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти. Під час конференції учасники розглянули актуальні завдання та напрями оптимізації надання безоплатної правової допомоги, посилення спроможності територіальних громад як один з елементів подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні, шляхи адаптації вітчизняного муніципального права до положень Європейської хартії місцевого самоврядування, актуальні питання правопросвітництва посадових осіб органів місцевого самоврядування та державних службовців, удосконалення стандартів якості надання правової допомоги, актуальні питання співпраці державних інституцій по забезпеченню реалізації чинного законодавства в аграрній сфері та інше.

«Приємно, що Міністерство юстиції України увійшло до трійки міністерств, які найактивніше запроваджували реформи. Одним із способів адаптації системи юстиції до Європейського Союзу є створення більш зручних засобів комунікації з громадянами, зокрема і електронних, щоб покращити умови отримання адміністративних послуг», - зазначила у вітальному слові Дар’я Бриндак.

У сфері надання правових послуг постійно відбуваються зміни. Останнім часом запрацювало кілька сервісів, покликаних поліпшити якість обслуговування населення. «Он-лайн будинок юстиції» – це повністю прозора автоматизована система, яка забезпечує отримання адміністративних послуг без контакту з представниками влади. Ще одним із найпрогресивніших є електронний сервіс з проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України. Запроваджено пілотний проект «Шлюб за добу». У пологових будинках області можна подати документи і отримати свідоцтво про народження малюка.  На Полтавщині запрацював Центр європейського зразка з надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану «OpenSpace». В межах реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!»  на території області проводиться низка заходів, спрямованих на підвищення правової свідомості громадян. І це далеко не весь перелік новацій, що відбуваються у сфері надання юридичних послуг.