26-10-201813:59

У Чернігові відбувся практичний семінар щодо державної реєстрації речових прав на земельні ділянки

У Чернігові відбувся практичний семінар «Законодавчі аспекти державної реєстрації речових прав на земельні ділянки», в якому взяли участь представники Міністерства юстиції України, управління Держгеокадастру в області, експерти із земельного законодавства.

Державним реєстраторам та адміністраторам суб'єктів державної реєстрації, нотаріусам та фахівцям Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області розповідали про актуальні питання державної реєстрації речових прав на земельні ділянки та останні законодавчі зміни у цій сфері.

Володимир Нікітін, заступник начальника Управління розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Департаменту державної реєстрації та нотаріату Мін'юсту, проінформував присутніх про процедуру державної реєстрації речових прав на земельні ділянки та відповідний контроль. Він акцентував увагу на обов’язковому складанні державними реєстраторами іспитів на знання українського законодавства. Ця норма набуде чинності з 1 січня 2019 року і буде обов’язковою для всіх осіб, які претендуватимуть на посади реєстраторів, та чинних реєстраторів, які з різних підстав були відключені від доступу до реєстрів. За його словами, це сприятиме підвищенню професійного рівня реєстраторів та забезпечить якість їх роботи.

Алла Кальніченко, експерт із земельного законодавства і партнер компанії Open knowledge, повідомила про новації земельного законодавства за законом №2498-УІІІ від 10 липня 2018 року. Зазначені норми закону з 1 січня 2019 року упорядкують використання аграріями масивів сільськогосподарських земель і усунуть проблеми в земельній сфері, що не вирішувалися десятиліттями.

Виступ Антоніни Бороденчик, начальника управління державного земельного кадастру Головного управління Держгеокадастру в області, стосувався особливостей передачі земельних ділянок із державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад та проблем взаємодії реєстрів.