01-10-201515:17

Чиновники більше не мають права вимагати паперові довідки з реєстру майна чи бізнесу, - Павло Петренко

«З 1 жовтня державні органи, передовсім місцеві органи влади, не мають права вимагати у громадян інформацію в паперовому вигляді, якою оперує Міністерство юстиції. Мова йде про 2 основних великих реєстри - реєстр нерухомості та реєстр бізнесу. Чиновники мають безкоштовний доступ до наших баз даних і можуть отримати всю необхідну інформацію самостійно», - зазначив очільник Мін’юсту.

Міністр пояснив: віднині під час надання послуг, наприклад, отримання дозволу на торгівлю, в РДА в пакеті документів не потрібно подавати підтвердження того, що ви є підприємець.

«Державні органи мали більше, ніж півроку для того, щоб підключитися до реєстрів. Це дуже проста процедура, яку забезпечив Мін’юст. Потрібно було лише отримати логін та пароль. Мільйони українців, які скористалися електронними сервісами Мін’юсту, можуть підтвердити, що ніяких перепон чи проблем з доступом немає», - повідомив він.

Він також нагадав: розуміючи, що цей процес на місцях саботується, на минулому тижні Уряд прийняв рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності низки керівників ОДА. Ситуація після цього частково покращилася, однак не настільки, щоб говорити про повноцінний запуск системи. При цьому очільник Мін’юсту зазначив, що нині підключення все ще тривають.

«Станом на сьогодні краща ситуація з ЦНАПами, куди стікаються основні дозвільні послуги, які надаються на місцях. 35% цих центрів вже підключилося. Що стосується РДА, ситуація порівняно з минулим тижнем покращилася, але вона дуже погана», - зазначив він.

Міністр юстиції поінформував присутніх, що вже незабаром громадські організації розпочнуть всеукраїнську акцію, метою якої буде інформування громадян про чиновників, які й надалі бажають жити за старою бюрократичною системою й займатися корупцією.

«Ті місцеві органи влади, які фактично саботують підключення до наших реєстрів – це ті, хто хоче зберегти бюрократію у себе на місцях. Громадські організації вже зараз готують всеукраїнську акцію для того, щоб про кожного чиновника або голову РДА, які саботують цей процес, знали мешканці відповідних регіонів», - резюмував Павло Петренко.