06-10-201518:40

Українці можуть здійснювати пошук майна чиновників та сусідів, увівши їхнє прізвище та ім’я, - Павло Петренко

«Спільно з громадськими активістами нам вдалося забезпечити прийняття законодавчих змін, які передбачають дуже простий, але дуже дієвий механізм, коли за прізвищем будь-якого державного службовця чи будь-якої іншої людини можна побачити все майно, яке зареєстроване на неї або на її родичів», - зазначив очільник Мін’юсту.

На його переконання, даний механізм стане дієвим інструментом для боротьби з нечистими на руку державними службовцями.

Міністр юстиції продемонстрував, як працює система і отримав інформацію про власне майно.

Для того, щоб скористатися новою послугою, достатньо зареєструватися на сайті онлайн-сервісів Мін’юсту та увійти до свого кабінету. Далі у списку сервісів слід обрати пошук майна за суб’єктом, ввести прізвище ім’я та по батькові особи, дані про яку ви хочете взнати, здійснити оплату банківською карткою та отримати документ з даними. Послуга коштує 20 гривень.

Отримати доступ до порталу можна, підтвердивши свою особу електронним цифровим підписом або увівши дані свого паспорту та ідентифікаційний код.

Водночас Павло Петренко зазначив: критика, що відкриття реєстрів нібито може бути використане для шахрайських дій, не має під собою жодних підстав. Навпаки, відкриття реєстру, як це показує практика країн європейського союзу та Грузії - це найкращий запобіжник шахрайству з майном громадян.

«Якщо реєстр закритий, то будь-які шахраї, вкравши нотаріальні бланки чи підробивши підпис, можуть позбавити громадян нерухомості. Коли ви в режимі онлайн можете побачити, що на вас зареєстровано, то виконати підробку документів майже неможливо», - сказав він.

Міністр юстиції також повідомив, що власник даних може в будь-який момент зробити запит до Міністерства юстиції та отримати перелік осіб, які цікавилися інформацією про його майно.

Голова комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв наголосив на важливості повного відкриття реєстрів у розрізі боротьби з корупцією.

«Сьогодні дуже важливий день, до якого багато з нас ішли і нарешті прийшли – день, коли в Україні відкривається вся власність. Вся інформація про нерухомість - землю й автомашини - із сьогоднішнього дня має бути загальнодоступною громадянам», - зазначив він.