28-10-201510:43

Сергій Петухов: Вивезення пам’яток культури України з Криму в РФ та проведення в АРК археологічних розкопок Росією є незаконними

«Фіксуються випадки вивезення пам’яток культури України із Криму до РФ. Вони є незаконними, так само як і проведення будь-яких археологічних розкопок в Криму Росією. І ми будемо на це відповідним чином реагувати. Для цього ми й зібрали нашу Координаційну раду, запросили представників органів влади, які є відповідальними за ці питання, аби випрацювати стратегію та план дій», - наголосив, відкриваючи засідання Координаційної Ради, заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов.

Він повідомив, що Україна, на жаль, не може зараз проконтролювати виконання законодавства на території окупованого Криму, але повинна задіювати всі наявні інструменти, включно з міжнародними, для захисту своїх національних інтересів.  

Учасники Координаційної ради засудили незаконні дії Росії щодо внесення пам'яток культури, які знаходяться на території анексованого Криму, у перелік об'єктів культурної спадщини РФ.

У заході взяли участь представники Мін’юсту, Міністерства закордонних справ України, Містерства культури України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби з питань АРК та міста Севастополя, Прокуратури АР Крим, Інституту археології НАН України, Інституту держави і права ім. В. Корецького НАН України, Інституту історії України НАН України, інші.

Під час засідання Координаційної ради обговорювались також законність проведення міжнародних археологічних експедицій на території Криму; повернення колекцій артефактів з розкопок археологічних пам’яток та про повернення приватних наукових бібліотек; проведення та організація написання й захисту дисертаційних досліджень кримськими науковцями,  інші питання.