09-12-201514:05

Протиправна діяльність щодо українського громадянина неприпустима, - міністр юстиції Павло Петренко

Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами її працедавця. 

Єдиним працедавцем українських чиновників на усіх рівнях є український народ, інтереси якого мають бути 100% пріоритетом.

Починаючи з 2003 року весь світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією 9 грудня. Не зважаючи на те, що Україна ратифікувала міжнародну угоду проти корупції ще у 2006 році, відзначати не було причин - попередня влада лише імітувала боротьбу з корупціонерами.

Революція Гідності показала, що українці зробили свій однозначний вибір – виступили проти корупційних схем режиму Януковича, що наскрізь пронизали державні структури, душили бізнес, принижували людей. Боротьба з корупційною спадщиною режиму триває по сьогодні.

Протягом 2014 - 2015 років Мін’юст розробив десятки законів, направлених саме на боротьбу з корупцією, серед яких зміни до законодавства щодо арешту корумпованих чиновників та конфіскації їх майна, величезний антикорупційний пакет законів, якийзабезпечує створення нових органів реальної боротьби з корупціонерами, закони, що забезпечили відкриття реєстрів, демонополізацію та децентралізацію державних послуг.

Цим наша боротьба з корупцією не обмежилася. У 2015 році команда Мін’юсту зробила безпрецедентний для українських держустанов крок – кинула виклик побутовій корупції, що зачіпає життєві інтереси кожного українця. Так було запроваджено низку електронних онлайн-сервісів, адже корупції не має там, де не має контакту з чиновником - комп’ютер хабара не просить. З початку року онлайн-сервісами скористалися більше 2 млн українців для приватних потреб та бізнесу.

https://drive.google.com/file/d/0B1UXGrXXHCQeeUtvR2FPaElJcU0/view?usp=drive_web

Реальні справи бачать як пересічні українці, так і наші закордонні колеги.  Недарма Віце-президент США Джозеф Байден під час свого виступу вчора сказав українським парламентаріям: «Корупція відбирає ресурси у народу, вона не допускає розвитку економіки, українці знають про це», - та висловив переконання, що Україні буде замало лише боротьби з корупціонерами, потрібно змінювати судову систему та прокуратуру, щоб злочинці не змогли уникнути відповідальності.

Боротьба з корупцією триває. Українське суспільство на вірному шляху до європейських цінностей та гідного життя - це зміни, що починаються з себе та стосуються кожного.