21-01-201618:07

Ліквідація господарського кодексу забезпечить простоту і ясність правозастосування, - Павло Петренко

«Для бізнесу дуже важливо, щоб була зрозуміла усталена практика. Є Цивільний кодекс, який регулює великий пласт відносин у тому числі й комерційних. Я є прихильником того, щоб ми забезпечили простоту і ясність правозастосування. І скасування Господарського кодексу – це не просто зручність, мовляв, ми скасували ще один акт, це визначеність правозастосування для всіх: суддів, юристів, бізнесу», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він нагадав: у 2003 році було прийнято 2 акти – Цивільний та Господарський кодекси. Якщо Цивільний кодекс був напрацюванням нового формату, то Господарський кодекс був тим компромісом, якого домоглися депутати в Парламенті аби законсервувати чимало норм радянського законодавства.

«Різне регулювання в цих актах призводило до того, що в судах відбувалося зловживання і постраждалу людини ганяли з суду до суду. Фактично кодекс залишав в нас радянську систему відносин людини і держави, коли людина приходить як прохач до державних органів, до судів, до чиновників і просить, щоб чиновник зробив їй величезну «послугу» і виконав свій законний обов’язок», - наголосив Міністр юстиції.

За словами заступника Міністра юстиції Сергія Петухова, державні регулятори, які безпосередньо застосовують Господарський кодекс, наголошують на тому, що положення Господарського кодексу дублюють норми профільних законів та часто суперечать їм, мають термінологічні розбіжності з іншими актами, а також посилання на норми законодавства, яке вже не функціонує.

«Ми опитали основних регуляторів, які одностайно висловилися за те, що Господарський кодекс містить застарілі норми, які дублюють галузеве законодавство, які не модернізувалися протягом 10 років, не відображають реального стану речей і заважають веденню бізнесу в Україні», - зазначив заступник Міністра юстиції.

Водночас регулятори надали список норм Господарського кодексу, які мають бути збережені і перенесені до інших правових актів.

«Ті норми Господарського кодексу, які дійсно за ці 10 років довели свою ефективність, будуть перенесені в інші нормативні правові акти. Це не буде одночасне скасування кодексу без аналізу регуляторного впливу і без врахування позитивних норм, які є в Господарському кодексі», - наголосив Сергій Петухов.

Голова третейського суду при ІСС Ukraine Тарас Шепель у свою чергу зауважив - бізнес вітатиме будь-які кроки для спрощення законодавства і регулювання та усунення дублювання. Також бізнесмени позитивно оцінюють заходи, які забезпечать більш комфортні умови для існування і розвитку бізнесу, а також сприятимуть поліпшенню інвестиційної привабливості України.

«Скасування Господарського кодексу і запровадження світової практики термінології виллється у спрощення регулювання відносин і в усунення низки суперечок, які вирішуються в тому числі й судами», - сказав він.