19-09-201616:49

До Верховної Ради подано “Антирейдерський Законопроект”, - заступник міністра юстиції Павло Мороз

Павло Мороз представив Законопроект №5067, що було ініційовано Мін`юстом.

«Перше й ключове- законопроект посилить кримінальну відповідальність як заявника, так і реєстратора та зацікавлену у вчиненні незаконної реєстраційної дії особу. Максимальний термін ув’язнення становитиме до 8 років з конфіскацією майна», - зазначив Павло Мороз.

Наступна зміна - адміністративну відповідальність теж буде посилено. Штраф у 340 гривень – це неефективна превентивна норма, його буде збільшено до 8500 гривень.

Павло Мороз зазначив, що  такі стягнення проводитимуться за технічні помилки, а за свідому змову з рейдерами доведеться відповідати власною свободою та майном.

Наступний важливий крок – при реєстрації бізнесу (не в електронному форматі) та нерухомості , власник за бажанням зможе отримати паперове підтвердження власності з підписом та печаткою реєстратора.

Заступник Міністра юстиції також відзначив, що принцип екстериторіальності буде звужено.

ЕЦП надаватиметься виключно за особистої присутності підписувачів, зокрема посадових осіб підприємств. Відповідно, попередимо випадки, коли сторонні особи отримували ЕЦП без відома директорів та головних бухгалтерів й в подальшому використовували для позбавлення бізнесу накопиченого податкового кредиту, відшкодування ПДВ й несанкціонованого перерахування грошових коштів.

З прийняттям Законопроекту, реєстратори та нотаріуси використовуватимуть виключно захищений носій особистих ключів – надійний засіб електронного цифрового підпису, що призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на нього даних від несанкціонованого доступу.

«Міністерство юстиції зробило аналіз отриманих скарг на дії реєстраторів та втілило ряд превентивних заходів у новий законопроект, що завадять рейдерам реалізовувати свої злочинні схеми», - відзначив Павло Мороз.

Буде ускладнена процедура відкриття нового розділу у реєстрі нерухомості та унеможливимо існування паралельно двох розділів у Реєстрі.

«Також поки не забезпечена інтегрованість реєстрів, зобов’яжемо перевіряти реєстраторів судові рішення у реєстрі судових рішень. Якщо ж таке рішення знайдено не буде, то реєстратор повинен здійснити запит до відповідного суду. Таким чином ми уникатимемо ситуацій, коли реєстраційні дії здійснюватимуться на підставі неіснуючий або підроблених рішень», - зазначив Павло Мороз.

«Зобов’яжемо нотаріально посвідчувати підписи голови, секретаря або учасників зборів на протоколі та на установчих документах  при внесенні змін. Зазначу, що частина спроб рейдерських захоплень здійснена на підставі підроблених протоколів. Тому така новація є необхідною!», - підкреслив Павло Мороз.

Новий Законопроект також передбачає подовження терміну подання скарги до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації з 30 днів до 60.

Це важливо, адже були випадки, коли заявник звертався до Комісії зі скаргою, що була складена з порушенням вимог і не встигав виправити формальні помилки та подати відредаговану скаргу до Комісії у визначений Законом термін.