17-02-201717:39

ЄСПЛ визнав правоту нашої країни у справі «Каракуця проти України», - Мін’юст

На сайті Європейського суду з прав людини опубліковано рішення у справі «Каракуця проти України», у якому ЄСПЛ, врахувавши надані Урядом зауваження, констатував відсутність порушення прав заявників, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також визнав неприйнятними скарги заявників за статтею 8 Конвенції.

Андрій Каракуця та його дружина Надія Каракуця наголошували на порушенні їх прав через виселення з кімнати у гуртожитку Національної академії оборони України разом з малолітньою дочкою. Це сталося після розірвання Андрієм Каракуцею контракту з Міністерством оборони, за яким житло надавалося заявнику на час проходження ним військової служби.

Крім того, заявники скаржились на порушення доступу до суду через відмову Верховного Суду поновити їм строк на подання касаційної скарги, незважаючи на той факт, що суд апеляційної інстанції не повідомив їх про винесення рішення, що й унеможливило їх звернення з касаційного скаргою у встановлені законом строки.

Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини було сформовано та надіслано до Європейського суду ряд аргументів, які вказували на відсутність порушення прав заявників, гарантованих Конвенцією.

ЄСПЛ зазначив, що заявники не виявили належної зацікавленості у розгляді їхньої справи, про що, зокрема, свідчить те, що вони протягом 1 року та 8 місяців не звертались до апеляційного суду за інформацією щодо стану розгляду їх апеляційної скарги.

Також суд взяв до уваги, що рішення про виселення було прийняте уповноваженим судом, який у змагальному провадженні встановив, що спірна кімната була надана тимчасово у зв’язку з проходженням заявником військової служби, а відтак, втручання у право заявників на житло було законним.

Європейський суд з прав людини зазначив, що виселення заявників із кімнати у гуртожитку не становило для них надмірний тягар, та визнав ці скарги заявників необґрунтованими та такими, що мають бути визнані неприйнятними.