25-04-201714:51

Мін’юст зареєстрував наказ МОЗ, який запроваджує в Україні міжнародні протоколи лікування, - Павло Петренко

«Спільно з Міністерством охорони здоров’я ми завершили процес імплементації дуже важливого для всіх наших громадян рішення. На виконання доручення Уряду, не зважаючи на величезний спротив з боку певних псевдоекспертів, учора Мін’юстом було зареєстровано рішення МОЗ про запровадження в Україні нових стандартів клінічних протоколів», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, дане рішення набуде чинності вже цієї п’ятниці й стане ще одним потужним кроком для прибирання «радянщини» з українського правового поля.

«Нам нав’язували радянські стандарти у багатьох сферах життя, у тому числі й у напрямку медицини. І те, що Міністерство охорони здоров’я розпочало амбітну реформу медичної системи є величезним кроком уперед. Команда Міністерства юстиції готова й надалі підтримувати ініціативи наших колег з МОЗ. Це стосується не лише запровадження нових клінічних протоколів, але й тих ініціатив у напрямку побудови нової української системи медицини, які зараз перебувають на порядку денному Парламенту», - наголосив Міністр юстиції.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського, перевагою затвердженого наказу є те, що він дозволяє використовувати стандарти розвинутих країн, а не нав’язує їх.

«Ми дозволяємо грамотному читаючому лікарю застосовувати міжнародні стандарти лікування. Ми визнаємо тим самим доказову медицину. Цей наказ є захистом для грамотного лікаря. Тепер вони мають право використовувати міжнародні протоколи. Дотепер у них такого права не було і наш лікар був змушений «до букви» виконувати українські протоколи, які дуже часто містили і корупційну складову, і недосконалості пострадянської медицини», - сказав заступник Міністра охорони здоров’я.

Він переконаний: прийняття цього наказу дає можливість розпочати зміну системи охорони здоров’я під потреби пацієнта.

Голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук у свою чергу наголосив на підтримці ініціатив команди МОЗ.

«Вони є флагманом змін у медицині, тому ми не маємо жодного сумніву, що ці ініціативи будуть корисними. Раніше лікар міг бути покараний за те, що він використовує найкращі світові практики. Такому стану речей давно вже потрібно було покласти край, і зараз це зроблено силами двох міністерств», - зауважив Олексій Гончарук.

За його словами, можливість використовувати в Україні іноземні правила також дасть іноземним лікарям можливість приїжджати до нас для медичної практики чи навчання українських лікарів.

«Це відкриває можливість для того, щоб поширити знання і кращі практики в нашій країні», - додав він.