12-05-201714:35

В Одесі запрацював сьомий Центр ювенальної пробації, він стане єдиним спеціальним місцем, де працюватимуть над ресоціалізацією дітей, які з різних причин перебувають у конфлікті з законом.

 «Насправді, це дуже важлива подія для міста і для країни в цілому, адже це можливість для людей, які вступили в конфлікт із законом, розпочати свій нормальний шлях зростання у майбутньому та стати повноцінним членом суспільства» - розповів заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.

Зі свого боку Карім Моркос, Директор відділу технічного співробітництва Посольства Канади в Україні, зауважив, що цей центр є частиною більш масштабної програми, яка реалізується Проектним офісом АГРІТІМ Канада у партнерстві з Міністерством юстиції України.

Допомагатимуть комплексно: досвідчені психологи, ювенальні інспектори та соціальні працівники радитимуть дітям нові способи вирішення конфліктів, а також консультуватимуть їхніх батьків, яким чином діти можуть позбутися криміногенної поведінки. Кожен фахівець центру пройшов підготовку згідно з найкращими практиками по роботі з неповнолітніми правопорушниками.

«Приємним є те, що цей підхід ефективно працює. Адже показник рецидиву для підлітків, які проходять цю програму, становить лише 2%», - підкреслив представник Посольства Канади в Україні Карім Моркос.

 Денис Чернишов висловив щиру подяку Уряду Канади та місцевій владі Одеси за надання приміщення для центру та зазначив: «Це вже сьомий центр ювенальної пробації, який ми відкриваємо, а до кінця року буде відкрито дванадцять».

 «Лише такими спільними зусиллями засобів масової інформації, Міжнародних організацій, Уряду Канади, Міністерства юстиції та місцевої влади можна дійсно досягти значних успіхів у питанні ювенальної пробації», - зауважив представник Одеської міської влади Павло Вугельман.

На даний час Центр ювенальної пробації міста Одеси працює з 6 неповнолітніми, обвинуваченими у скоєнні кримінального злочину, та 10 неповнолітніми, які відбувають покарання не пов’язані з позбавленням волі. У новому Центрі ювенальної пробації міста Одеси підлітки проходитимуть корекційні програми з управління гнівом, керування емоціями, вирішення конфліктів, матимуть можливість для цікавого навчання та корисного дозвілля. Для них та для їхніх рідних забезпечуватиметься індивідуальний супровід, який дозволить працювати з поведінкою та  взаємостосунками дитини з рідними, друзями, у школі та громаді. Окрема увага приділена дотриманню прав дітей. Для забезпечення дружнього та безпечного середовища для підлітків була проведена реконструкція приміщення.

 У свою чергу Заступник голови Одеської міської ради Павло Вугельман додав: «Сьогоднішня подія стала можливою завдяки виваженій і стійкій політиці Міністерства юстиції України та підтримці наших партнерів із Канади, які мають колосальний досвід у сфері пробації», а також висловив сподівання на збільшення кількості подібних центрів в кожному районі Одеської області.

Попереду відкриття центрів у Дніпрі, Житомирі та Миколаєві. Центри вже функціонують у Києві, Львові, Івано-Франківську, Мелітополі, Маріуполі та Запоріжжі. Впродовж 2013-2017 років 458 дітей отримали послуги в цих центрах. Діти, які пройшли реабілітаційні програми, показали рівень рецидивної злочинності  - лише 2%.

Наразі Міністерством юстиції України у співпраці з Проектним офісом АГРІТІМ Канада відпрацьовується модель пробації щодо дорослих правопорушників у 4 пілотних містах - Полтаві, Кропивницькому, Луцьку та ЧеркасахПланується охопити приблизно 2209 клієнтів пробації в цих містах. 

До кінця 2017 року в цих містах будуть відкриті перші Центри пробації для повнолітніх правопорушників.