03-02-202016:31

Олександр Банчук: Скорочення строків розгляду справ у суді зменшить можливості впливу на присяжних та суддів

Законопроєкт про суд присяжних передбачає, що вердикт присяжних буде обов’язковим для головуючого судді. На це звернув увагу заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук в інтерв’ю інформаційному агентству «UA-Times».

«Законопроект передбачає наступне: обвинувальний вердикт є підставою для обвинувального вироку, виправдувальний, відповідно, для виправдувального. Тобто суддя зв’язаний рішенням присяжних. Таким чином, питання факту вирішується не суддею, а громадянами», – наголосив Олександр Банчук.

Він також наголосив, що на присяжних будуть поширюватися такі ж вимоги, що і до судді, зокрема, в сфері антикорупційного законодавства: «Оскільки за своїм статусом присяжний прирівнюється до судді, то відповідно, на нього поширюються такі ж вимоги – і щодо корупції, і щодо підстав для відводу або відсторонення від виконання обов’язків».

За словами заступника Міністра, дієвим запобіжником зловживань, порушень та впливів на суддів і присяжних є скорочення строків розгляду справ.

«Чим швидше справа буде розглянута, тим мінімальним буде вплив, в тому числі корупційного характеру, на суд в цілому і кожного присяжного окремо. Зараз ситуація в цьому плані дуже складна. Справи в судах можуть розглядатися дуже довго – від декількох місяців до кількох років. І чим довше вони слухаються, тим вищі корупційні ризики, тим більше можливості зловживань, порушень, впливу на суд», – пояснив Олександр Банчук.