01-03-202117:50

Олександр Банчук: Закон про адміністративну процедуру – «тиха революція» у взаємодії держави та громадян

В Україні спроби ухвалити закон про адміністративну процедуру тривають вже більше двадцяти років. Увесь цей час українці страждають від необґрунтованих рішень та свавілля чиновників, від виснажливої бюрократії та витрат часу на боротьбу з державою. І в основі цих проблем – застарілі процедури, коли кожен орган державної влади працює за власними правилами, існує чимало форм звернення, а строки розгляду справ у різних установах – різні. За понад два десятиліття замість зміни правил і самої системи, змінювались тільки чиновники. Натомість в країнах ЄС відповідь на схожі проблеми лише одна – єдина адмінпроцедура, загальний і зрозумілий для всіх випадків алгоритм дій для держави, громадян і бізнесу. Про це заступник Міністра юстиції Олександр Банчук розповів у своїй колонці на сайті видання «Ліга:Закон».

«Закон про адміністративну процедуру – це насправді “тиха революція”, що докорінно змінює радянський менталітет у взаємодії держави з її головними стейкхолдерами – громадянами. Ухвалення закону забезпечить рівність усіх учасників адміністративного провадження та єдині стандарти у роботі чиновників, прискорить надання більшої кількості якісних і зручних послуг для громадян», – зазначив Олександр Банчук.

За його словами, із прийняттям закону про адміністративну процедуру чимало послуг будуть надаватися громадянам та бізнесу за єдиними та зрозумілими правилами:

  • отримання паспорту;
  • призначення житлової субсидії;
  • реєстрація народження дитини;
  • надання дозволу на будівництво;
  • видання ліцензії;
  • оформлення земельної ділянки;
  • під'єднання до електромережі тощо.

Крім того, громадяни зможуть брати участь у прийнятті рішень, що впливають на їхні права. А ще отримають право бути вислуханими у разі незгоди з рішенням. Також можна буде ознайомитись з матеріалами справи, почути аргументи та чітко зрозуміти процедуру оскарження, насамперед досудового.

«Так виглядає правова європейська країна. Адже аналогічні закони вже давно діють в усіх країнах ЄС. Тепер, щоб і в Україні запрацювали єдині та уніфіковані правила, зменшилась корупція, а громадяни та бізнес відчували себе захищеними, потрібно зробити важливий крок – ухвалити Закон «Про адміністративну процедуру» в парламенті. Тільки так ми зможемо продовжити будувати сервісну державу, що працює в інтересах громадян та надає якісні послуги», – наголосив заступник очільника Мін’юсту.