29-04-200400:00

Адміністративно-процедурний кодекс врегулює відносини “людина-влада”

Кабінет Міністрів на своєму засіданні 28 квітня 2004 року ухвалив проект Адміністративно-процедурного кодексу України. У разі прийняття проекту Верховною Радою, в Україні на законодавчому рівні будуть врегульовані процесуальні відносини в управлінській діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Олександр Лавринович зазначив, що на сьогодні відносини "людина - влада" регулюються лише Законом України "Про звернення громадян". Проте цей Закон не враховує багатьох чинників цих відносин. В тому числі існує правова прогалина щодо звернень юридичних осіб за захистом порушених прав.

За словами Міністра, Кодекс є "реформуючим" нормативно-правовим актом, що запровадить якісно новий рівень законодавчої регламентації процедур управлінської діяльності в зазначених сферах.

Так, Кодексом пропонується чітко визначити форму та зміст заяв і скарг, порядок їх реєстрації та розгляду, а також порядок прийняття рішення за результатами розгляду заяви чи скарги. Кодекс також регламентує вирішення адміністративних справ та відшкодування витрат, пов'язаних з адміністративним провадженням.

“В адміністративному законодавстві України саме процедурна частина є найменш розвинутою, тому надзвичайно важливим є запровадження у сфері управління раціональних та демократичних адміністративних процедур, зокрема у сфері надання управлінських послуг.” – зазначив Міністр юстиції.

За словами Міністра, Кодекс спрямований на реалізацію статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua